Реалистично е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт.

Това заяви премиерът Николай Денков в Благоевград, цитиран от БТА.

„Това беше фокус на дискусията сутринта“, подчерта премиерът за срещата в парламента, в която, освен него, участваха финансовият министър, представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

По време на разговора участниците се разбраха, че дерогацията остава, а рафинерията трябва да внесе дължимите данъци.

„Лукойл“ ще плати 500 млн. лв. данъци, които укриваше, заяви ПеевскиСъпредседателят на ДПС постави ултиматум - ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне

„Не става дума за сделка, а за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица – да се отмени дерогацията в рамките на седем дни, днес, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невъзможно.

Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и резервите, които има там“, подчерта премиерът.

Беше много важно да се обсъди с другите лидери какво е реалистично, а това, което е реалистично и смислено, е да се съберат свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт, каза още премиерът.

Няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, смята ПетковСпоред него, това може да доведе до стрес на пазара

Денков посочи, че различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, които изискват месеци на преговори, което е и основната причина за предишното решение спирането на дерогацията да се прави на етапи.

Това, което очакваме, е „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са, което е облагане с общо около 60% данък върху свръхпечалбите, така че това са 500-те милиона, за които става дума, коментира Денков.

„Всички заедно искаме тези данъци да влязат в хазната максимално скоро и не по-късно от края на годината“, каза още министър-председателят.

ДПС подкрепя ГЕРБ за предсрочното спиране на дерогацията за Според Пеевски

На журналистически въпрос възможно ли е да бъде намалена цената на горивата и при какви условия това е възможно, Николай Денков каза, че не би искал да влиза в „тези технически предложения, защото една такава мярка може да се окаже наказуема от Европейската комисия“.

Премиерът допълни, че е важно облагането върху свръхпечалбите да влезе в бюджета по правилния начин, което следва от закона. Има фонд, за който има правила как да се използват тези средства и това е нещо, което ще продължи да бъде обсъждано, посочи министър-председателят.

„Аз самият бих бил предпазлив да кажа как точно ще се разходват тези средства, със сигурност ще е в полза на хората“, допълни той.