"Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията.

Следователно, "Литаско" в момента не е в преговори по въпроса.

Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държи от руския енергиен гигант "Лукойл".

"Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението, цитирано от БТА.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на "Литаско".

Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от "Литаско" в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за

Припомняме, че министър-председателят Николай Денков заяви, че "интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни".

Financial Times публикува статия, в която цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудило "Лукойл" да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията", заявява Василев за Financial Times. "Налице е интерес".

Правителството не е намесено в продажбата на рафинерията, която изнася повече от половината от продукцията си, включително и особено важния дизел за Украйна.


195 млн. лв. глоба за Лукойл за злоупотреба с господстващо положение у насСанкцията е наложена след установено нарушение от КЗК

Финансовият министър обаче изтъкна, че наказателните мерки ще останат в сила до появата на нови собственици, а наскоро наложеният 60-процентов данък печалба ще бъде намален до стандартните 15% едва след това.

Междувременно рафинерията трябва да извърши промени, за да започне да преработва неруски петрол, като цената им може да достигне 500 милиона евро, припомни изданието.