Най-големият руски търговец на детски играчки на дребно "Детски свят" заяви, че е приключил преобразуването си в частен бизнес.

Това слага край на продължилата месеци програма за обратно изкупуване, благодарение на която част от приходите бяха насочени към западни инвеститори, съобщава Reuters.

"Детски свят", чиито свободно търгувани акции надхвърляха 50% и сред чиито акционери бяха множество западни фондове и банки, заяви през ноември миналата година, че планира постепенна трансформация в частна компания, позовавайки се на необходимостта от поддържане на стабилни бизнес операции.

Дъщерното дружество на "Детски свят" АД ДМФА консолидира 58,26% от акциите с право на глас на дружеството, включително тези, притежавани от негови филиали, въз основа на резултатите от програмите за обратно изкупуване на акции, обявени през май 2023 г., съобщиха от дружеството.

"АД ДМФА ще отправи публична оферта към акционерите на "Детски свят" за обратно изкупуване на акции, като потенциалният размер на офертата може да достигне до 100% от останалите акции в обращение", се казва в изявлението на компанията.

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правилаЧуждестранните предприятия вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия

Инвеститори, които не пребивават в страната, от т.нар. недружелюбни държави, т.е. тези, които са наложили санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, имаха право да продават акции на цена 71,5 рубли (0,7416 долара) за акция в сметки от тип С, достъпът до които е блокиран, освен ако Русия не предостави дерогация, припомня Reuters.

Алтернативно, инвеститорите от недружелюбни държави можеха да заобиколят сметките от тип С, ако продаваха по 60,77 рубли за акция. Тези условия бяха одобрени от руската правителствена комисия, която следи за чуждестранните инвестиции.

Москва вече изисква 50% отстъпка от всички чуждестранни сделки, след като консултанти, избрани от руското правителство, оценят активите за продажба, а ограниченията стават все по-строги.

Путин налага 10% данък върху свръхпечалбите на големите компанииЗаконът ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.Очаква се да донесе постъпления от 300 млрд. рубли

Миналата седмица търговецът на дребно Magnit завърши обратното изкупуване на блокирани акции от западни инвеститори на стойност 507 млн. долара с 50% отстъпка, което е още един модел, който компаниите може да се опитат да последват и който може да предложи на инвеститорите начин да изтеглят част от средствата от Русия.

В момента президентската канцелария на Русия разглежда искането на най-голямата петролна компания "Лукойл" да изкупи обратно до 25% от акциите си от чуждестранни инвеститори.