Нидерландската компания Heineken съобщи, че е завършила напускането си на Русия, като е продала местния си бизнес на руската "Арнест Груп" на символичната цена от едно евро, пише Politico.

Основният бизнес на "Арнест Груп" е свързан с опаковане на консервни кутии, както и с продажбата на козметика и домакински стоки. Компанията е и най-големият производител на аерозоли в Русия.

Втората по големина пивоварна в света заяви още, че сделката е получила всички необходими одобрения, а загубите, които ще понесе вследствие от нея, вероятно ще възлизат на 300 милиона евро. Всички активи - включително седемте пивоварни в Русия - ще бъдат прехвърлени на руската група, която се ангажира да гарантира работа на 1800 служители на Heineken в Русия за три години.

Heineken обяви намерението си да напусне Русия още през март 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна. Компанията призна, че процесът по напускане на руския пазар е отнел повече време от очакваното.

"Последните развития показват значителните предизвикателства, пред които са изправени големите производители при напускането си на Русия", посочи в изявление главният изпълнителен директор на Heineken Долф ван ден Бринк. „Въпреки че отне много повече време, отколкото се надявахме, тази сделка осигурява прехраната на нашите служители и ни позволява да напуснем страната по отговорен начин.“

Русия спъва напускането на западни компании с лабиринт от неясни правилаЧуждестранните предприятия вече са претърпели загуби за над 80 млрд. долара от операциите си в Русия

Компанията премахна своята марка Heineken от руския пазар през миналата година, а производството на марката Amstel трябва да бъде преустановено до шест месеца.

Много мултинационални компании решиха да напуснат Русия, след като Западът наложи безпрецедентни санкции на Москва, а Кремъл отвърна, като конфискува някои техни активи.

Руският президент Владимир Путин подписа през юли указ за поемане на контрола върху руския филиал на френския производител на кисело мляко Danone, както и на дела на датската Carlsberg в местна пивоварна.

Белгийският производител на алкохол Anheuser-Busch InBev също заяви, че планира да напусне съвместното си предприятие в Русия с турската Efes.