Изминаха почти четири седмици, откакто Израел обяви война на палестинската групировка „Хамас“, а с навлизането на конфликта в Газа във втория му етап се засилват опасенията за разпространение на конфликта в по-широкия регион на Близкия изток.

Пазарните наблюдатели пък следят отблизо Ормузкия проток - най-важната точка за транзит на петрол в света, за да видят дали ситуацията може да има някакво потенциално въздействие върху него, пише CNBC.

Протокът, който се намира между Оман и Иран, е жизненоважен канал, през който ежедневно преминава около 1/5 от световното производство на петрол, според Администрацията за енергийна информация. Той е стратегически важен воден път, който свързва производителите на суров петрол в Близкия изток с ключови пазари по света.

Рисковете от разрастване на конфликта в по-широк мащаб остават. САЩ вече разположиха военни средства в региона, за да подкрепят Израел, който отблъсква ракетни залпове от подкрепяни от Иран бойци в съседните Ливан и Сирия. Освен това Вашингтон нанесе въздушни удари по цели, свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран в Сирия.

Световната банка с три тревожни прогнози за цената на петрола Мрачни прогнози за влиянието на войната в Близкия изток върху цените на петрола


Възмездие от страна на Израел срещу Иран рискува да доведе до затваряне на пролива, което ще доведе до повишаване на цените на петрола до над 250 долара за барел, прогнозират от Bank of America. Иран е основен производител на петрол, а сред неговите пълномощници са „Хамас“ и „Хизбула“ - войнствени организации, които са базирани съответно в Газа и Ливан и се обявяват за унищожение на Израел.

Наблюдателите се притесняват, че интензивните бомбардировки на Израел над ивицата Газа ще подтикнат още повече неговите противници да атакуват от нови фронтове, което рискува да разпространи войната в по-широкия регион на Близкия изток, посочва още CNBC, като добавя:

„Въпреки това някои наблюдатели от индустрията твърдят, че затварянето е малко вероятно“.

"Вероятността за прекъсване на доставките, особено за затваряне на Ормузкия проток, е малка", казва Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates. Според него производители на петрол като Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Кувейт все още разчитат на приходите, които идват с достъпа до пролива.

Goldman Sachs подкрепя това мнение.

Търсенето на петрол, въглища и природен газ ще достигне върха си до 2030 г.Според доклад на МАЕ, в момента се извършва трансформация в начина на захранване на планетата


В бележка от 26 октомври анализаторите на банката, ръководени от директора на отдела за петролни проучвания Даан Струйвен, заявяват, че е малко вероятно да се осъществи "сценарий на сериозен спад на доставките" в резултат на прекъсване на търговията през Ормузкия проток.

В неделя иранският президент Ебрахим Раиси заявява в платформата X, известна преди като Twitter, че Израел е "преминал червените линии, което може да принуди всички да предприемат действия".

Външните министри на арабските държави - включително Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Оман, Египет и Мароко – вече осъдиха нападенията срещу цивилни граждани и нарушенията на международното право в Газа от страна на израелските сили.

Израел твърди, че не се цели в цивилни граждани, а само в терористични цели.

През 2019 г. Иран неколкократно заплашва да наруши доставките на петрол, преминаващи през Ормузкия проток, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегля от знаковото ядрено споразумение от 2015 г. и възстановява санкциите срещу ислямската страна. Само през последните две години Техеран е нападнал или се е намесил в работата на 15 търговски кораба, плаващи под международен флаг, по данни на Военноморските сили на САЩ.

Дипломатическата активност около Израел сваля цените на петрола Цените на суровината се понижават с повече от 1 долар в понеделник


В понеделник Световната банка прогнозира, че цените на петрола могат да нараснат до 157 долара за барел, ако конфликтът в Израел продължи да ескалира.

Световната банка предупреждава, че може да се повтори арабското петролно ембарго от 1973 г., когато арабските министри на енергетиката наложиха ембарго върху износа на петрол на САЩ в отговор на подкрепата им за Израел в арабско-израелската война от 1973 г.

В такъв случай може да се стигне до сценарий на "големи смущения", "които първоначално ще доведат до повишаване на цените с 56-75% - до 140-157 долара за барел", се казва в доклада.

Все пак Липоу акцентира, че не е вероятно такъв сценарий да се осъществи.