Израелски въздушен удар по бежанския лагер Джабалия в северната част на ивицата Газа отне живота на десетки хора.

Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването, както и директорът на близката Индонезийска болница, съобщават за най-малко 50 души, убити при взрива. Важно е да се отбележи, че независимата проверка на точния брой жертви не е извършена, тъй като ситуацията все още се развива, посочва CNBC.

Освен това директорът на болницата предупреждава, че основните генератори на електроенергия в болничния комплекс "Ал-Шифа", както и въпросната Индонезийска болница в Газа, са на ръба на изчерпване на гориво, което потенциално може да доведе до пълно спиране на медицински дейности.

Говорител на Отбранителните сили на Израел заяви, че операцията на военните е довела до смъртта на високопоставен командир на Хамас – Ибрахим Биари. Предполага се, че той е една от ключовите фигури зад терористичната атака на 7 октомври. Множество медии подчертават, че към момента смъртта на Биари не е официално потвърдена от независими институции. Ситуацията там остава нестабилна, като сблъсъците между израелските сили и Хамас се засилват, особено в северозападната част на Газа, казват журналистите на CNBC.

Жители на Газа нахлуха в центрове за помощи, разграбват брашно и продуктиЕгипетското външно министерство заяви, че

Сухопътните операции на Израел се разширяват в Газа, като танкове и пехота участват в сражения с палестински бойци в северната част на ивицата, съобщават журналисти на Al Jazeera. Заедно с това израелските отбранителни сили проведоха мащабни военни операции на земята, като през изминалото денонощие нанесоха удари по 300 обекта на Хамас.

Тези места включват пунктове за противотанкови ракети, пунктове за изстрелване на ракети и подземни комплекси. Говорителят на ЦАХАЛ Джонатан Конрикус обясни стратегията в интервю за MSNBC, заявявайки: "Имаме сухопътни части на [Израелските сили за отбрана], които разширяват дейността си в северната част на Газа, действайки съвместно със земни сили, въздушна подкрепа и морска координация. Тяхната цел е да установят контакт с врага, да влязат във взаимодействие с него и да използват нашите възможности за борба с него."

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подчерта в медийно изявление нежеланието си да се съгласи на прекратяване на войната с Хамас, окачествявайки подобно споразумение като равносилно на "капитулация" пред войнстващата групировка. Той също така хвърли отговорността за големия брой жертви в Газа върху Хамас, обвинявайки групировката, че използва цивилни граждани като човешки щитове

Като реакция на последните събития, Боливия „реши да прекъсне дипломатическите отношения с израелската държава в знак на отказ и осъждане на агресивната и непропорционална израелска военна офанзива, провеждаща се в Ивицата Газа“, каза заместник-министърът на външните работи Фреди Мамани по време на пресконференция във вторник вечерта. Министърът на президентството Мария Нела Прада също обяви, че страната ще изпрати хуманитарна помощ в Газа. "Ние настояваме за прекратяване на атаките“ в Ивицата Газа, „които досега са причинили хиляди цивилни смъртни случаи и принудително разселване на палестинци“, каза тя на пресконференцията.

И двете страни не показват признаци на отстъпление в продължаващия конфликт а международните призиви за прекратяване на огъня и деескалация в региона все още не са дали резултати.