С икономика в разруха и разпадаща се държава Ливан не може да си позволи нова война между „Хизбула“ и Израел. Подкрепяната от Иран организация знае това и има предвид кризите в страната, докато планира следващите стъпки в конфликта с Израел, твърдят източници на Reuters.

Тъй като войната между Израел и палестинския съюзник на „Хизбула“ - „Хамас“ - се отразява в целия Близък изток, рискът от война между ливанската организация и еврейската държава остава по-висок от когато и да било след последния им голям конфликт през 2006 г.

Анализаторите твърдят, че шиитската групировка може да ескалира ситуацията, ако изглежда, че „Хамас" е притисната в Ивицата Газа, отдалечена на 200 км, докато ливанските лидери се опасяват, че Израел може да избере да предизвика голям конфликт с „Хизбула".

Но след като Израел предупреди групировката, че ако открие фронт, ще нанесе "опустошение" на Ливан, цената на всяка потенциална война в страната, която вече преживява сериозна дестабилизация след гражданската война от 1975-90 г., расте.

Хуманитарна пауза? Какво ще предложат лидерите от ЕС на Близкия изтокСтраните от ЕС се колебаят дали да призоват за

Затова и според източниците на Reuters нито „Хизбула", нито Ливан имат интерес от война, тъй като групировката не иска да види страната разрушена, а ливанците бежанци в южната част, както вече се случва с хиляди.

При положение, че държавната хазна е празна, мнозина се питат и кой ще плати за възстановяването при евентуален конфликт. Съществува и въпрос дали сунитските арабски държави от Персийския залив, които финансираха възстановяването през 2006 г., ще се втурнат да помагат този път, като се има предвид по-голямата роля на „Хизбула“ в Ливан.

Според източниците на Reuters сблъсъците на „Хизбула" с израелските сили по границата досега са били калибрирани така, че да се избегне голяма ескалация, въпреки че до петък 47 нейни бойци са били убити, откакто избухна войната между „Хамас" и Израел.

„Хизбула“ все пак изразява готовност за война, което отразява позицията ѝ на водач на подкрепяния от Иран съюз срещу Израел и САЩ. В същото време ливанските политици призовават организацията да не ескалира ситуацията, въпреки че те на практика нямат почти никакво влияние върху нейните решения.

"Съдбата на Ливан е заложена на карта", казва лидерът на друзите Уалид Джумблат, наричайки това може би най-опасната фаза, която е виждал в политическата си кариера, като добавя, че ливанците не могат да направят нищо, за да спрат войната, подстрекавана от Израел. "От наша страна обаче трябва да контролираме нещата чрез диалог и съветване на братята в „Хизбула“ да запазят правилата за водене на бойните действия такива, каквито са", посочва той.

Мъгла от антисемитизъм надвисва над Европа. Кой печели от товаОсновният инструмент за послания на омраза са социалните медии

Ливан ще плати

Израелският президент Исаак Херцог заяви, че Израел не търси конфронтация по северната си граница, "но ако „Хизбула“ ни въвлече във война, трябва да е ясно, че Ливан ще плати цената".

Един от най-близките съюзници на „Хизбула", християнският политик Сюлейман Франгих, каза в сряда, че групировката не желае война. В противен случй бойците щяха да щурмуват Израел на 7 октомври, както направи „Хамас“ от Газа, посочи той.

Последните няколко години бяха особено трудни за Ливан, който не познава почти никаква стабилност след обявяването на независимостта си и преживява множество войни, включително израелски инвазии през 1978 и 1982 г. Десетилетията на корупция и лошо управление от страна на управляващите политици водят до срив на финансовата система през 2019 г., който унищожава спестяванията на хората, срива валутата и подхранва бедността.

През следващата година Бейрут в разтърсен от огромна експлозия на химикали в пристанището. „Хизбула“ използва влиянието си, за да помогне за провалянето на разследването, което се опитва да подведе под отговорност някои от нейните съюзници, като го нарича политизирано. Напрежението отново води до насилие. Държавата едва функционира, а фракционните разпри я оставят без президент и без напълно овластено правителство.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин

Набил Бумонсеф, заместник-главен редактор на вестник "Анахар", коментира, че всяка война ще бъде много по-разрушителна от тази през 2006 г., а Ливан не разполага с правителство, способно да се справи с последствията.

"Ще бъдем изправени пред сценарий на истински терор - унищожаване на инфраструктурата в Ливан и прекъсване на всякаква перспектива за икономическо възстановяване", категоричен е той.

На Ливан му бяха необходими години, за да се възстанови след войната от 2006 г., в която загинаха 1200 души, предимно цивилни, и 158 израелци, повечето от които войници.

След войната, която започна, след като „Хизбула" отвлече двама израелски войници и уби други при трансграничен набег, лидерът на организацията Саид Хасан Насрала заявява, че групировката не е очаквала война и не би извършила операцията, ако е знаела, че тя ще доведе до такъв конфликт.

17 години по-късно значително разширеният арсенал на „Хизбула“ затвърждава баланса на силите в нейна полза за ужас на опонентите ѝ, които твърдят, че групировката отново решава въпросите на войната и мира в страната.

"Те командват. Това е напълно неприемливо", казва Гасан Хасбани, водещ член на партията "Ливански сили", християнска фейска партия. „Съществуват сериозни опасения, че Ливан ще бъде въвлечен в разрушителна конфронтация от страна на „Хизбула“ в момент, в който социалното и икономическото положение на страната са нестабилни и тя не може да продължи да се издържа“

Моханад Хаге Али от Carnegie Middle East Center заявява, че „Хизбула" ще обмисли добре как ще бъде финансирано възстановяването при евентуална война, като се пита дали арабските държави от Персийския залив ще помогнат и колко парични средства може да осигури Иран.

"Ако няма възстановяване, определено ще има политическа цена за организацията. Хората ще задават въпроси и ще има широко разпространен гняв", предупреждава той.