Два американски изтребителя са нанесли удари по оръжейни съоръжения и боеприпаси в Сирия в петък в отговор на нападенията срещу американски сили от страна на подкрепяни от Иран милиции, които увеличават опасенията, че конфликтът между Израел и „Хамас“ може да се разпространи в Близкия изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън, пише Reuters, е наредил да бъдат нанесени удари по двата обекта, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция и подкрепяните от него милиции. Пентагонът предупреждава отново, че САЩ ще предприемат допълнителни мерки, ако атаките на иранските пълномощници продължат.

През изминалата седмица американски и коалиционни войски са били атакувани най-малко 19 пъти в Ирак и в Сирия от подкрепяни от Иран сили. „Хамас“, „Ислямски джихад“ и ливанската „Хизбула“ са подкрепяни официално от Техеран.

В четвъртък иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан заявява в ООН, че ако офанзивата на Израел срещу „Хамас“ не спре, САЩ "няма да бъдат пощадени от този огън".

Напрежение между САЩ и Иран на фона на сближаване между Москва и ТехеранНаблюдава се увеличаване на броя на нападенията срещу американски сили в Близкия изток


Въздушните удари на САЩ са били нанесени близо до Абу Камал, сирийски град на границата с Ирак, и са били извършени от два изтребителя F-16, използващи прецизни боеприпаси, съобщава представител на американската отбрана.

"Тези прецизни удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски персонал в Ирак и Сирия от страна на подкрепяни от Иран групировки на милицията, които започнаха на 17 октомври", се казва в изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. "Тези подкрепяни от Иран нападения срещу американските сили са неприемливи и трябва да спрат".

Самият Байдън също е изпратил предупреждение към иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, в което иска Техеран да спре да атакува американския персонал в Близкия изток.

"Това, което искаме, е Иран да предприеме много конкретни действия, да нареди на своите милиции и проксита да се оттеглят", заявява и друг високопоставен служител на американската отбрана, като добавя, че Съединените щати не са координирали въздушните удари с Израел.

Удар срещу командири на „Хамас“

В петък Израел на свой ред съобщава, че изтребителите на страната са нанесли удари по трима високопоставени командири на „Хамас“ в батальона "Дарадж Туфа", част от бригадата в град Газа. Израел заявява, че тримата командири са изиграли важна роля в нападението срещу Израел на 7 октомври.

Едновременно с това израелски военни превозни средства са нахлули в централния район Ал-Бурейдж, а войници са влезли в сблъсък с бойци близо до границата там.

Пентагонът: Китай развива концепция за интелигентна война чрез AI Пекин е световен лидер в някои приложения на AI като лицево разпознаване и обработка на естествен език


В южната част на страната, в граничен район близо до град Рафах, бойци на „Хамас“ са водили престрелки с израелски войски, според съобщенията.

САЩ изпращат още войски в Близкия Изток

Правителствата на Запад и в Близкия изток са загрижени за развитието на по-широк регионален конфликт, ако Израел продължи бомбардировките си над Газа или предприеме сухопътна инвазия в отговор на изненадващата атака на „Хамас“.

Израел и базираната в Ливан "Хизбула" вече си размениха изстрели, а Израел се насочи и към инфраструктурата и летищата на сирийската армия.

През последните три седмици Съединените щати изпратиха военни кораби и изтребители в региона. В четвъртък Пентагонът съобщава, че още около 900 американски военнослужещи са пристигнали в Близкия изток или се отправят натам, за да подсилят противовъздушната защита на американските бази.

Вашингтон обвинява Русия, че екзекутира недоволни войници

Напрежението расте и на украинския фронт, след като Вашингтон обяви, че разполага с информация, че руските военни екзекутират войници, които не изпълняват заповеди, свързани с войната с Украйна.

Без пробив до зимата: Обречена ли е контраофанзивата на Украйна Украйна има все по-малко възможности за успех преди калния сезон, известен като


"Имаме информация, че руските военни действително екзекутират войници, които отказват да изпълняват заповеди", заявява пред репортери говорителят на Белия дом Джон Кърби. "Разполагаме също така с информация, че руски командири заплашват да екзекутират цели части, ако те се опитат да отстъпят от украинския артилерийски огън".

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов в коментар в приложението за съобщения Telegram не споменава нищо за обвиненията на Белия дом, но, позовавайки се на последния пакет от военна помощ за Украйна в размер на 150 млн. долара, заклеймява действията на САЩ като "провокативни и подстрекателски, които приличат по-скоро на наливане на масло в огъня", отколкото на опит за облекчаване на конфликта.

"Отдавна е време да спрем безсмисления многомилиарден поток към банкрутиралия киевски режим", пише Антонов в Telegram. "Време е да спрете да демонстрирате пълно пренебрежение към мнението на собствените си граждани и безразличие към нарастващия брой жертви, загинали от американското оръжие."

В сряда украински официални лица заявяват, че руските сили не обръщат внимание на тежките загуби и продължават да се стремят към превземане на източния украински град Авдийвка.

Кърби заявява, че мобилизираните сили на Русия са недостатъчно обучени, недостатъчно екипирани и неподготвени за бойни действия. Според него военните използват "тактиката на човешката вълна", като хвърлят в боя групи от зле обучени войници.