Конфликтът в Близкия Изток и продължаващата подкрепа за Украйна са двете ключови теми в лидерската Среща на ЕС, която ще се проведе днес и утре (26-27 октомври) в Брюксел.

Това е първата среща на 27-те национални лидери след атаката срещу Израел на 7 октомври от палестинската войнствена групировка Хамас, отбелязва Reuters.

Макар че всички държави от ЕС категорично осъдиха нападението, лидерите трудно се придържат към едно и също послание, като някои от тях изтъкват правото на Израел на самозащита, а други загриженост за палестинските цивилни граждани.

В навечерието на срещата на върха страните от ЕС се колебаеха дали да призоват за "хуманитарна пауза", като някои твърдяха, че подобна мярка е от жизненоважно значение за доставянето на помощ в Газа, докато други казваха, че тя може да ограничи способността на Израел да се защитава.

Срив на енергийния пазар и стагфлация – рисковете за ЕС от война в Израел Сътресенията в Близкия изток изместват баланса при паричната политика на ЕЦБ в посока, при която не трябва да продължават мерките за нейното затягане

Дипломати заявиха, че ЕС изглежда се обединява около компромисен призив за "паузи" в множествено число, тъй като това предполага кратки прекъсвания на боевете за конкретни мисии, като освобождаване на заложници или конвои с помощи, а не официално прекратяване на огъня.

Лидерите на ЕС, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, вече посетиха Близкия изток, за да изразят солидарност с Израел и да подкрепят дипломатическите усилия за предотвратяване на прерастването на конфликта в регионална война.

В Израел: Макрон предложи коалицията срещу ИД да се бори с ХамасМакрон повтори, че битката срещу Хамас трябва да се води

Въпреки че влиянието на ЕС върху конфликта е скромно, официалните лица се опасяват, че ескалацията му може да има сериозни последици за Европа, включително нарастване на напрежението между общностите, възможни ислямистки атаки и голям поток от бежанци.

"Нашата среща се провежда в момент на голяма глобална нестабилност и несигурност, изострени напоследък от събитията в Близкия изток", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет на лидерите на ЕС, в писмото-покана за срещата на върха. "Тези събития изискват незабавното ни внимание, без да ни отклоняват от постоянната ни подкрепа за Украйна."

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи обръщение към срещата на върха чрез видеовръзка, а подкрепата за Киев ще заеме първо място в декларацията на срещата на върха.

ЕС и неговите държави членки са предоставили милиарди евро помощ на Украйна след нахлуването на руските сили през февруари миналата година. Но някои официални лица и дипломати изразиха опасения, че сега Украйна трябва да се бори да получи същото политическо внимание и ресурси от Запада, особено от САЩ, поради новата криза в Близкия изток.

Краят на състраданието: Умори ли се Западът от войнатаДелът на украинците, които смятат, че подкрепата на съюзниците намалява, се е увеличил от 15% на 30%

Срещата на върха няма да може да подпише многогодишните планове за 50 млрд. евро финансова помощ и до 20 млрд. евро военна помощ за Украйна, тъй като те са част от по-широка бюджетна битка, която официалните лица се надяват да приключат до края на годината, допълва Reuters.

Лидерите ще проведат първия си дебат по този бюджетен пакет, който според дипломатите ще бъде оспорван.

"Трудно е да се поискат повече пари за бюджета на ЕС, когато националните бюджети са свити", коментира един от дипломатите на ЕС.

Според дипломатите има широка подкрепа за повече средства за Украйна, но други елементи от предложението на Европейската комисия са по-спорни, тъй като страните се сблъскват с приоритетите и източниците на финансиране.

Историческа среща на външни министри подпечатва подкрепата на ЕС за УкрайнаЗа първи път външните министри на ЕС се срещат извън територията на блока

Отделно от това, Комисията поиска допълнителни 15 млрд. евро за справяне с миграцията и допълнителни средства за покриване на увеличените разходи по заеми за общия дълг на ЕС, тъй като лихвените проценти се повишават, допълва Reuters.

На срещата България ще бъде представена от министър-председателят акад. Николай Денков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди заседанието на Европейския съвет премиерът ще се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и ще разговаря с представители на международната организация „Репортери без граници“.