Докато вниманието на света е към геополитическите сътресения в Близкия изток, Украйна продължава да се бори с руските сили, пробивайки дълбоката отбрана на юг и изток.

Не е пресилено да се каже, че контраофанзивата, започнала през юни, не е толкова успешна, колкото Киев и западните му съюзници се надяваха да бъде.

С руските сили, дълбоко вкопани в отбранителни позиции, напредъкът е труден и само около дузина градове и села са отвоювани, пише в анализ CNBC.

Русия все още контролира около една пета от територията на Украйна, включително по-голямата част от Луганска и Донецка област на изток; Кримския полуостров и Запорожие на юг; и част от съседната Херсонска област.

"Контраофанзивата на Украйна досега не е постигнала предполагаемите военни и политически цели и перспективите за пробив изглеждат ограничени", заяви в Андрюс Турса, съветник за Централна и Източна Европа в консултантската компания за рискове Teneo.

"Въпреки че нанесе значителни загуби на руските въоръжени сили, продължаващата вече четири месеца и половина контраофанзива не постигна териториални успехи, нито пресече "сухопътния мост" на Русия към Крим", добави той.

Калният сезон наближава

Украйна има все по-малко възможности за успех преди времето да се промени и да настъпи прословутият кален сезон, известен като "распутица" на руски и "бездорижия" на украински.

"Ограниченият напредък към днешна дата намалява надеждите за пробив в близко бъдеще, особено като се има предвид, че есенното време затруднява широкомащабното придвижване на тежка военна техника, а Русия засилва натиска в други части на фронтовата линия", отбелязва Турса.

Контраофанзивата на Украйна напредва, каквото и да говорят, заяви Зеленски

Миналата есен и пролет калните пътища и полета се отразиха пагубно на теренните условия и настъпателните операции, а вероятно сега ще се повторят.

Това би довело до ефективно спиране на настъпателните операции за седмици, преди земята да замръзне и превозните средства и войските отново да могат да се придвижват по-лесно.

Надявахме се, че досега Украйна ще е постигнала по-голям напредък, отбелязват анализаторите.

"Надеждата е, че сега те са достатъчно далеч през руските отбранителни линии, за да постигнат някакъв бърз напредък. Дали ще го направят или не, не знаем, но със сигурност времето изтича", коментира пред CNBC Майкъл Кларк, независим анализатор в областта на отбраната, който от 2007 до 2015 г. е бил генерален директор на Кралския институт на обединените служби.

Бавната контраофанзива на Украйна поставя на изпитание западната подкрепа55% от американците казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране за подкрепа на Украйна

"Те ще продължат да се бият през зимата, но това, което ще се случи, е, че в края на ноември времето ще стане доста влажно и това ще блокира нещата, докато застудее в края на декември, началото на януари.

След като пак застудее, те ще могат да използват превозните средства по-ефективно, защото земята ще бъде твърда, но междувременно настъплението несъмнено ще се забави. Така че най-добрият момент да са пробили е сега, а те не са го направили", отбелязва той.

Разменната монета

Но новините за Украйна не са само лоши.

Силите ѝ отбелязаха успехи около опустошения град Бахмут в Източна Украйна и на източния бряг на Днепър в Херсон. Преди седмици те постигнаха и нещо значимо, пробивайки основна първа линия на руската отбрана край село Роботин в Запорожка област и се стремят да напреднат на юг към Токмак.

Ако успеят да достигнат до силно защитения град, който действа като транспортен и логистичен център за руските сили, имат шанс да прекъснат линиите за снабдяване на окупираните от Русия Мелитопол и Крим още по на юг.

Военният министър на Украйна пред CNN: Атаките ни срещу Крим ще продължатЗапитан дали Украйна ще засили атаките срещу руски кораби в Черно море, той заяви:

"Районът, към който всички гледаме, който има най-голямо стратегическо значение, е оста Орихив-Токмак", отбелязва Кларк. Орихив се намира на север от горещата точка на бойните действия Роботине, докато Токмак е разположен на юг.

"Ако успеят да стигнат до Токмак и да го превземат, а аз мисля, че вероятно ще го направят, тогава ще постигнат нещо. Ще могат да приближат своята артилерия достатъчно близо, за да бомбардират Крим", смята той.

"В края на тази офанзива, дори да не са достигнали брега, ако успеят да изложат Крим на риск през цялото време, да го направят опасен като голяма военна база, това ще бъде огромна политическа разменна монета за преговори, които могат да започнат през следващата година", твърди Кларк.

Проблемът за Украйна според него е, че "това няма да изглежда достатъчно, за да оправдае цялата помощ, която е била предоставена" - някои от западните съюзници започват да се уморяват от военните и финансовите нужди на Киев, които могат да станат още по-ясно изразени с избухването на войната в Близкия изток, допълва CNBC.

Предимствата на Русия

Киев твърди, че водейки борба с Русия, защитава света от агресивната Москва.

Неспособна да мобилизира стотици хиляди войници по начина, по който може да го направи Русия, Украйна отчаяно се нуждае от по-усъвършенствани оръжия и оборудване с голям обсег на действие и особено от въздушна мощ, за да може ефективно да унищожи руските окупационни сили.

Путин: Украинската контраофанзива се провалиТова е заявил руският президент пред беларуския лидер Александър Лукашенко

Западните съюзници са склонни да отлагат въпроса дали да предоставят по-тежко въоръжение. Пример за това е обсъждането миналата зима дали да се изпратят тежки бойни танкове на Киев.

След като се вземат решения за доставка на такова оборудване, следва дълго чакане, което отново ограничава възможностите на Украйна за контранастъпление. Страната помоли съюзниците за F-16, но получи отказ. Месеци по-късно редица европейски съюзници заявиха, че ще предоставят F-16 на Украйна, но не по-рано от 2025 г.

Междувременно анализаторите твърдят, че Русия има ясно изразено предимство в този конфликт. Руските сили са разполагали с месеци, за да подготвят слоеве от отбрана, включително обширни мрежи от окопи; противотанкови препятствия като ровове и "драконови зъби" и минни полета. Получават подкрепа от артилерия, бойни хеликоптери и други самолети, което отново затруднява силите на Украйна.

Според анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) минните полета са нарушили настъпателния импулс и скоростта на настъпление на Украйна. Анализът на мозъчния тръст показва, че в пика на лятната си офанзива между началото на юни и края на август украинските сили са напредвали средно само с 90 метра на ден по южния фронт.

Войната няма да се пренесе в Русия, призна Зеленски. Ето защоУкраинският лидер призна, че борбата на страната му за възвръщане на собствената ѝ територия е критично подпомогната от западните съюзници

CSIS отбелязва, че в някои райони минните полета са разширени от 120 до 500 метра, което превръща Украйна в най-силно минираната страна в света, а ситуацията - в огромно и отнемащо време предизвикателство за преодоляване от нейните войски.

"Украйна запазва оперативна инициатива, но сравнително бавният ѝ темп на напредване и компромисите, които прави, за да запази личния състав и оборудването, показват, че руската отбрана има значителни предимства", коментират анализаторите на CSIS Сет Джоунс, Райли Маккейб и Александър Палмър.

Силата на съдбата

Освен значителните отбранителни укрепления на Русия, бавните темпове на Украйна не се дължат на лоши стратегически избори, отбелязват от CSIS, а вероятно са причинени "от украинската промяна в използването на силите, особено от съзнателното възприемане на тактиката на малките единици и от липсата на ключови технологии като изтребители срещу вражеската отбрана".

Краят на състраданието: Умори ли се Западът от войнатаДелът на украинците, които смятат, че подкрепата на съюзниците намалява, се е увеличил от 15% на 30%

Въпреки че украинският военен напредък все още е възможен, смятат анализаторите, САЩ и други западни държави трябва да предоставят устойчива военна помощ и други видове съдействие, за да продължи Украйна.

От своя страна президентът Джо Байдън обеща да подкрепя Украйна, въпреки че в момента САЩ са заети с ескалиращия конфликт между Израел и Хамас.

Анализаторите на CSIS подчертават, че бавният напредък на южния фронт не означава, че Украйна се проваля или ще се провали в постигането на целите си, като отбелязват, че "той просто показва, че завземането на терена е трудно, вероятно повече, отколкото при предишните офанзиви".

"Възможно е темпото на настъпление на Украйна да се ускори, ако тя успее да преодолее отбранителните позиции на Русия в близост до сегашните фронтови линии или ако руската армия претърпи оперативен или стратегически срив. Такива промени не са безпрецедентни в съвременна война", допълват експертите.