Министрите на отбраната, които пристигнаха в Брюксел за срещата на НАТО днес, очакваха да обсъдят подкрепата си за Украйна, но изненадващо насочиха фокуса си към регион, който през последните две години беше забравен: Близкия изток.

От новата военна помощ на Белия дом за Израел до спешните срещи в европейските столици и объркания отговор на ЕС на кризата: Съюзниците от НАТО се борят с подновеното чувство за неотложност в решението на израелско-палестинския конфликт, пише в анализ Politico.

Неочакваните атаки на Хамас срещу Израел през уикенда доведоха до обещанието на израелското правителство за тотално отмъщение в Ивицата Газа, а на този фон, в рамките на 48 часа вече бяха призовани рекорден брой от 300 000 запасняци.

Моментът е неудобен за украинците, които се стремят да получат допълнителна подкрепа от НАТО на първата среща на министрите на отбраната след тази на лидерите през юли, на която бяха дадени по-големи обещания за сигурност и военна подкрепа на Украйна.

Олександър Мережко, председател на комисията по външна политика на украинския парламент, призна, че сънародниците му се опасяват дали Западът може да се съсредоточи върху инвазията на Русия и същевременно да се справи с напрегнатата ситуация между Израел и Хамас.

WSJ: Израелските отбранителни сили бяха подготвени за различна войнаКак фокусът на израелската армия върху разузнаването, въздушната мощ и технологиите я направи уязвима за нискотехнологично наземно нападение

"Мога да говоря само за себе си. Да, има такива страхове", каза Мережко пред Politico. "Но в същото време смятам, че в крайна сметка това няма да е проблем, защото САЩ са мощна държава в икономическо и военно отношение".

Докато на новия министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров се предвижда да се отделят часове наред внимание, очаква се да бъде обсъден и Израел - поне в кулоарите.

"Бих се изненадал, ако на срещата не се спомене ситуацията в Близкия изток", заяви дипломат от НАТО, пожелал анонимност. Втори дипломат заяви, че очаква силен интерес към това, което ще каже министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Интересът не е необичаен, защото Израел има дългогодишно партньорство с НАТО, посочва друг дипломат, така че би било "естествено" Алиансът да се интересува от следващите му стъпки.

Само седмица преди нападението на Хамас холандският адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, посети Израел, за да се срещне с президента Исаак Херцог и военни служители.

Той посети и граничния пункт в Газа, където похвали "уникалния опит на израелските военни в подземната контратерористична дейност".

Войната в Израел се превръща във вътрешнополитическо оръжие срещу Байдън Политическите процеси в големите демокрации няма как да останат незасегнато от случващото се в Израел

Въпреки че Белият дом твърди, че САЩ могат да се справят с две регионални кризи едновременно, вътрешните скептици по отношение на помощта за Украйна вече започват да надигат гласове.

"Израел е изправен пред екзистенциална заплаха. Всяко финансиране за Украйна трябва незабавно да бъде пренасочено към Израел", заяви в социалните мрежи Джош Хоули, републикански сенатор, съюзник на бившия президент Доналд Тръмп.

Представители на САЩ се опитват да разсеят украинските опасения, като изтъкват, че двете страни имат различни нужди, защото са изправени пред съвсем различни заплахи.

"По въпроса дали подкрепата на САЩ за Израел би могла да бъде за сметка на подкрепата на САЩ за Украйна, не очакваме някакви големи предизвикателства в това отношение", заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит пред репортери във вторник.

"Подозирам, че САЩ ще останат фокусирани върху партньорството и ангажимента ни към сигурността на Израел, като същевременно изпълним ангажиментите и обещанието си да продължим да подкрепяме Украйна, докато тя защитава територията си.", допълни той.

"Мисля, че съюзниците несъмнено ще искат да коментират случилото се в Израел и да изразят своята солидарност. Видяхме, че всички членове на Алианса направиха свои национални изявления – в реално време. Подозирам, че това ще бъде част от нашия разговор", категоричен е Смит.

ЕС охлади надеждите на Зеленски: Финансовата ни помощ не може да замени САЩ

Украйна все пак остава в центъра на вниманието на срещата на НАТО тази седмица.

Началото е с ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна - редовна среща на министрите от НАТО и Украйна, на която се обсъжда какви оръжия да бъдат предоставени. То ще бъде последвано от заседание на Съвета НАТО-Украйна – формат, който вече има четвърто издание, откакто беше създаден през юли, когато украинският президент Володимир Зеленски присъства на срещата на върха на НАТО в Литва.

"Очаквам, че акцентът ще бъде поставен най-вече върху противовъздушната отбрана и боеприпасите, въпреки че без съмнение украинците ще дойдат с различни искания", допълва Смит. "Това винаги е среща, на която министрите излизат напред и предлагат помощ в реално време."

Зеленски нарече „абсурдна“ липсата на график за членство на Украйна в НАТОВъзмущението на украинския президент озадачи някои дипломати на срещата на върха във Вилнюс

Малко преди срещата на НАТО украинският министър на отбраната Умеров се обърна към холандския си колега Кайса Олонгрен с въпрос за "спешните нужди" на Украйна от системи за противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег и артилерия.

Нидерландия е водеща и по отношение на обучението на украински пилоти за изтребители F-16. Това е знак, че Алиансът може да жонглира както с Украйна, така и с Израел, заяви Олонгрен пред Politico.

"Разделения? Не. Но разбира се, ще има фокус върху Израел и как се развива ситуацията там. Но мисля, че е много важно, че се срещаме, за да подчертаем, че подкрепата за Украйна няма да бъде засегната.", допълни министърът.