Борсовите индекси в САЩ се повишиха за трета поредна сесия, а облигациите отбелязаха най-добрия си ден от август, след натрупания оптимизъм, че кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвите намалява.

Пазарите се покачват въпреки битките в Близкия изток, „защото инвеститорите все още не са сигурни какво ще е влиянието на геополитиката“, коментира Камерън Бранд, директор на изследванията в компанията за пазарни данни EPFR, цитиран от The Wall Street Journal.

S&P 500 добави 0,5%, Nasdaq Composite спечели 0,6%, а Dow Jones Industrial Average напредна с 0,4%, или 135 пункта.

Десет от 11-те сектора на S&P 500 се повишиха, след като всички затвориха нагоре в понеделник.

Напоследък някои високопоставени служители на Фед предполагат, че може да се сложи край на повишаването на краткосрочните лихвени проценти, ако дългосрочните лихви останат близо до скорошните си върхове, отбелязва WSJ.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се установи на 4,654%, спад от 4,783% в петък, отбелязвайки най-големия спад за една сесия от 23 август. Двугодишната доходност падна до 4,982% от 5,077% в петък, най-ниското ѝ ниво от 8 септември. Пазарите на облигации бяха затворени в понеделник.

Тази динамика обръща скорошните разпродажби, засегнали фондовите пазари. 10-годишната доходност, ключов показател за корпоративните разходи по заеми и стойността на бъдещите печалби, наскоро надхвърли 4,8%, достигайки най-високото си ниво от 2007 г.

По ирония на съдбата обаче това покачване на доходността може да е намалило необходимостта от по-нататъшни действия от страна на централната банка на САЩ – теория, предизвикала спада във вторник.

Според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите на лихвени деривати дават 88% шанс Фед да остави лихвения си процент непроменен на заседанието през ноември.

Междувременно инвеститорите очакват нови икономически данни, които биха могли допълнително да повишат шансовете централната банка да устои на ново затягане.

Докладът за производствените цени за септември трябва да бъде публикуван в сряда, а в четвъртък - данните за индекса на потребителските цени.

Уолстрийт очаква потребителските цени да се повишат с 3,6% спрямо година по-рано, според икономисти, анкетирани от WSJ.

Някои стратези очакват още спад в доходността на облигациите, ако тези данни сочат охлаждане на икономиката.

S&P 500 прекъсна четириседмичната серия от загубиАкциите на Уолстрийт се повишиха след като инвеститорите осмислиха доклада за работните места

На стоковите пазари фючърсите на суровия петрол Брент се установиха на 87,65 долара за барел, което е спад от 0,6% спрямо понеделник. Свързаните с пътуванията акции, включително Delta Air Lines, Marriott International и Carnival, се възстановиха след разпродажбата в понеделник.

Акциите на PepsiCo се повишиха с 1,9%, след като компанията отчете печалба, която надхвърли очакванията на Уолстрийт. Няколко големи компании, сред които JPMorgan Chase, Delta, UnitedHealth Group, Domino’s Pizza и Wells Fargo, ще докладват финансови резултати по-късно тази седмица.

В Европа водещите индекси на основните фондови пазари също затвориха на зелено вчерашната сесия въпреки продължаващия конфликт между групировката Хамас и Израел, повдигнал редица опасения за световната икономика, посочва CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши нагоре с 0,2%, обръщайки посоката си от вчера. Най-добре се представиха книжата на компаниите за пътувания, които скочиха с 3,9% въпреки глобалната несигурност в сектора, свързана с отмяната на полети от и до Израел. Акциите на миннодобивните компании отчетоха 2,9% ръст.