Цените на петрола и акциите на компаниите в сектора на отбраната се повишиха на Уолстрийт в понеделник, след като най-тежката атака срещу Израел от десетилетия разтърси финансовите пазари.

Притесненията, че войната Израел-Хамас ще ескалира в по-широк конфликт в Близкия изток, ограничаващ доставките на петрол, повиши цените на енергията. Фючърсите на суровия петрол Брент добавиха 4,2%. West Texas Intermediate се повиши с 4,3% до $86,38 за барел.

Относно акциите в сектора на отбраната, американските Lockheed Martin и Northrop Grumman се покачиха съответно с 8,9% и 11%, като и двете дружества отбелязаха най-добрите си дни от март 2020 г., отбелязва The Wall Strett Journal.

Европейските отбранителни компании, сред които британската BAE Systems и френската Dassault Aviation, също бяха сред най-добре представилите се в търговията вчера.

Инвеститорите се насочват към активи-убежища: Златото, често търсено по време на геополитически конфликт, поскъпна с 1,1%.

Основните борсови индекси в САЩ първоначално изглеждаха готови за спад, но се възстановиха в следобедната търговия, след като израелската армия си върна няколко града от контрола на Хамас.

S&P 500 добави 0,6%, технологичният Nasdaq Composite спечели 0,4%, Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,6%, или 197 пункта.

Енергийният сектор на S&P 500 напредна с 3,5%, отбелязвайки най-добрия си ден от април. Акциите на Chevron и Exxon Mobil добавиха по над 2,5%. Marathon Oil и Occidental Petroleum спечелиха повече от 4,5%.

Междувременно акциите на авиокомпаниите се понижиха с отмяната на полети до Израел: American Airlines, Delta Air Lines и United Airlines се понижиха с повече от 4%. U.S. Global Jets ETF падна с 2,6%.

Ситуацията в Израел повишава интереса към златото и долара, петролът скачаПовишаването на геополитическия риск се очаква да засили търсенето на американски държавни ценни книжа

Европейският бенчмарк за природен газ също се повиши, отразявайки притесненията за доставките, като се има предвид офшорното газово находище на Израел, което се разработва за износ в Европа.

Израелските пазари бяха под натиск в понеделник, като валутата на страната отслабна до най-ниското си ниво спрямо долара от 2016 г. насам. Израелските облигации се разпродадоха, а индексът Tel Aviv 35 падна с 6,5% в неделя и удължи спада си в понеделник. Търгуваният в САЩ iShares MSCI Israel ETF падна със 7,1% до дъно, невиждано от 2020 г.

Водещите европейски фондови борси закриха вчерашната търговска сесия със спад. Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3%, като акциите на компаниите от секторите на туризма и развлеченията загубиха 2,4%, а дружествата в сектора на търговията на дребно - 1,9%. Книжата на петролните и газовите компании поскъпнаха с 2,9%.