Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин бяха усмихнати при срещата си в Пекин. Путин застана вдясно от своя "скъп приятел" Си по време на откриването на форум на инициативата "Един пояс, един път", която тази седмица отбелязва своята 10-та годишнина, съобщава CNBC и добавя:

„Задълбочаването на двустранните връзки между двете страни, заедно с общото им недоверие към Запада, означава, че Путин е можел да разчита на подкрепата на Си още при началото на инвазията си в Украйна“.

"Скъпи приятелю, много се радвам да те видя отново", заявява Путин в изявление преди двустранната си среща със Си в сряда. "В настоящите трудни условия е особено необходима тясна координация на външната политика".

Си на свой ред се обръща към Путин, тъй като Китай се стреми да съживи програмата си за икономическа външна политика. През десетилетието, откакто китайският президент стартира инициативата "Един пояс, един път", новите инфраструктурни инвестиции подмогат разширяването на влиянието на Китай в развиващия се свят.

„Един пояс, един път“ събира Путин и Си Дзинпин в ПекинТова е едва първото пътуване на руския президент извън бившите съветски републики за 2023


"Когато светът се справя добре, само тогава и Китай ще се справя добре", заявява Си в речта си при откриването на форума в сряда. "Когато Китай се справя добре, светът ще се справя още по-добре."

Новите проекти обаче се забавят, тъй като много държави-кредитополучатели изпитват затруднения да изплащат инфраструктурните си дългове към Пекин. Около 60% от китайските заеми за чужбина днес са в някакъв вид забавяне, в сравнение с едва 5% през 2010 г., според AidData на College of William and Mary.

Отделно от това САЩ обявиха свой собствен план за противодействие на китайската Инициатива за широколентов транспорт на срещата на лидерите на Г-20 в Ню Делхи миналия месец. Той включва планове за подобряване на инфраструктурата в икономически коридор "кораб-железен път", свързващ Индия и Европейския съюз през Близкия изток, както и подобен проект, обслужващ Африка на юг от Сахара.

И Си, и Путин пропуснаха тази среща на върха на Г-20.

Китай спестява милиарди от внос на петрол от санкционирани доставчициСтраната прави рекордни покупки на петрол от страни, срещу които са наложени западни санкции


Визитата в Пекин е първото известно международно посещение на Путин извън територията на бившия Съветски съюз, откакто през март Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу него и съюзниците му за военни престъпления в Украйна.

„Путин пътува до Пекин, знаейки, че Си ще гарантира безопасността му. В края на краищата двамата лидери описаха руско-китайските отношения като "безгранични", без "забранени" области на сътрудничество на срещата си през февруари миналата година - малко преди Путин да ескалира войната с Украйна“, припомня CNBC и очертава три основни извода от срещата, които подчертават силните връзки на Китай и Русия.

Войната в Украйна

Присъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред, който се прокламира от Си, дори когато Западът изолира руския лидер заради инвазията му в Украйна.

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


Досега Пекин отказва да осъди пълномащабната инвазия, като настоява, че търговията му с Москва - която достигна рекордно високи стойности през 2022 г. - представлява "нормално икономическо сътрудничество", което не е насочено към "трета страна".

Във вторник Путин се среща и с други световни лидери в кулоарите на форума, включително с министър-председателя на Тайланд Срета Тависин и министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

Русия също така очаква Китай да увеличи покупките на енергийни продукти, тъй като Европейският съюз забрани вноса на руски суров петрол и рафинирани петролни продукти по море след нахлуването в Украйна. През 2021 г. ЕС е внесъл петрол от Русия на стойност 71 млрд. евро. Затова и тези ограничения на вноса засегнаха силно Русия, тъй като около половината от общия ѝ износ на петрол обикновено отива в ЕС.

Руската делегация в Пекин е голяма и включва ръководителите на държавните петролни и газови гиганти "Роснефт" и "Газпром", въпреки че висш президентски съветник заявява в понеделник, че не се очаква да бъдат подписани големи сделки.

САЩ наказват 42 китайски компании заради военна подкрепа за РусияТайван разследва четири местни организации за предоставяне на забранени технологии на Huawei


Войната между Израел и Хамас

По време на посещението си Путин и Си ще обсъдят и войната между Израел и „Хамас“, заявява говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди двустранната среща, цитиран от ТАСС.

Песков посочва, че Путин "все още не е излязъл с мирна инициатива" по конфликта, и добавя, че "сухопътната операция на Израел в ивицата Газа е изпълнена с тежки последици".

Китай и бившият Съветски съюз исторически подкрепят палестинската кауза от десетилетия, като Пекин се застъпва за решение, основано на съществуването на две държави.

Въпреки че Русия традиционно поддържа топли връзки с Израел, ролята ѝ на посредник се усложнява от дълбоките ѝ военни връзки с Иран след нахлуването на нейните войски в Украйна. Иран и Израел са врагове, като се има предвид дългогодишната подкрепа на Техеран за „Хамас“.

От друга страна, Пекин трябва да балансира възраженията си срещу ответните действия на Израел срещу смъртоносните атаки на „Хамас“ с по-широките си усилия да култивира съюзници в Близкия изток в коалицията си срещу САЩ.

От чипове до багери: Китайският внос - спасителният пояс за Путин в УкрайнаТой подпомага руската инвазия и осигурява много пари за китайските компании


"Действията на Израел надхвърлиха рамките на самозащитата и той трябва да се вслуша в призива на международната общност и на генералния секретар на ООН да спре колективното си наказание на хората в Газа", казва китайският външен министър Ван И в телефонен разговор в неделя с колегата си от Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Хегемонията на САЩ

Степента, в която Китай и Русия ще могат да посредничат между враждуващите фракции във войната между Израел и „Хамас“, може да им помогне в голяма степен да насърчат добрата воля в стремежа на Китай за нов световен ред.

В много отношения Русия и Китай са свързани от общата си стратегическа цел да се противопоставят на геополитическото предизвикателство, което САЩ и Европа отправят срещу военното нахлуване на Русия в Украйна и икономическата и военната мощ на Китай.

Всъщност Китай и Русия разглеждат войната в Украйна като предизвикателство към този световен ред, ръководен от САЩ, както и като начин да го подкопаят. Ето защо не е в интерес на Китай Русия да загуби тази война - макар че Пекин внимава да не подкрепя Русия твърде открито.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


Съживяването на инициативата "Един пояс, един път" е друг начин, по който Си се надява да предложи правдоподобна алтернатива на световния ред, ръководен от САЩ.

"Това, което защитаваме, е, че можем да живеем добре и да оставим другите да живеят добре. Това, което практикуваме, е взаимосвързаност, взаимна изгода и реципрочност. Това, към което се стремим, е общо развитие и взаимноизгодно сътрудничество", заявява Си пред делегатите, събрали се в сряда в Голямата зала на народа в края на площад Тянанмън в Пекин. "Ние се противопоставяме на едностранните санкции, икономическата принуда, отделянето и прекъсването на връзките по веригата на доставки".

Това несъмнено е препратка към САЩ, които усилено настояват за ограничаване на американските инвестиции в китайски технологии в рамките на по-широкия си стремеж да ограничат достъпа на Китай до стратегически технологии, въпреки че администрацията на Байдън настоява, че това се основава на националната сигурност и няма за цел да задуши китайската икономика.