Администрацията на Байдън планира да спре доставките за Китай на всички по-усъвършенствани чипове за изкуствен интелект, разработени от Nvidia и други подобни компании, става ясно от списък с нови мерки, публикуван във вторник. Те целят да попречат на Пекин да получава авангардни американски технологии за укрепване на военната си мощ, посочва в свой анализ Reuters.

Правилата, които влизат в сила след 30 дни, ограничават по-широк кръг от напреднали чипове и инструменти за производство на такива до по-голям брой държави, включително Иран и Русия, и включват в черен списък китайските дизайнери на полупроводници Moore Threads и Biren.

Новите мерки затварят пропуски в регулациите, публикувани през октомври миналата година, и вероятно ще бъдат актуализирани "поне веднъж годишно", заявява пред репортери късно в понеделник секретарят на Министерството на търговията Джина Раймондо:

„Целта е да се ограничи достъпът на Китай до усъвършенствани полупроводници, които биха могли да подхранват пробивите в изкуствения интелект и сложните компютри, които са от решаващо значение за китайските военни приложения. Ние не се стремим да навредим икономически на Пекин“.

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай Американски законодатели искат местните компании да спрат работата по свободна технология за чипове, важна за Китай


По думите ѝ въпреки санкциите към днешна дата Китай все още ще внася американски полупроводници на стойност стотици милиарди долари.

Говорител на китайското посолство заявява, че страната "категорично се противопоставя" на новите ограничения, като добавя, че "произволното поставяне на ограничения или насилственото търсене на отделяне, за да се обслужва политическа програма, нарушава принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция и подкопава международния икономически и търговски ред".

Досегашните ограничения не работят

Новите мерки показват, че администрацията на Байдън продължава борбата за забавяне на потока от чипове и инструменти за тяхното производство към Китай, като едновременно с това се засилва загрижеността за ролята, която американските технологии играят в модернизирането на армията на страната.

През юни Reuters съобщава, че чиповете с изкуствен интелект, забранени от предишните разпоредби, могат да бъдат закупени от доставчици в китайския град Шънджън.

Едновременно с това Центърът за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун установява в доклад от юни 2022 г., че от 97 различни чипа за изкуствен интелект, закупени чрез китайски военни търгове за период от 8 месеца през 2020 г., почти всички са проектирани от Nvidia, Xilinx, Intel и Microsemi. Според публикуваните във вторник нови разпоредби възможностите на изкуствения интелект, подпомогнати от суперкомпютри и усъвършенствани чипове, подобряват скоростта и точността на вземането на решения, планирането и логистиката във военната област.

Къде е мястото на Европа в сблъсъка между Китай и САЩ?ЕС не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в нечия колония


Специални чипове за Китай

В изявление след публикуването на правилата водещият американски производител на чипове с изкуствен интелект Nvidia заявява, че спазва разпоредбите и не очаква значителен удар върху резултатите си в близко бъдеще. Бизнесът на компанията се разрасна след налагането на миналогодишните правила, тъй като нейните чипове, които се произвеждат специално за Китай, все още са по-добри от алтернативите.

Понастоящем Nvidia продава почти всички чипове, които може да произведе, тъй като търсенето в световен мащаб надвишава предлагането. В дългосрочен план обаче се очаква производителят да бъде засегнат от преориентирането на китайските компании за чипове, които търсят начини да запълнят празнините, оставени от американските доставчици.

Затова и компанията произвежда чипове като A800 и H800, които не попадат под ударите на предишните правила, а AMD, чийто бизнес също е засегнат, заявява, че планира подобна стратегия.

Новите правила освобождават от контрол повечето потребителски чипове, използвани в лаптопи, смартфони и игри, въпреки че някои от тях ще подлежат лицензиране и уведомяване на американските власти при износа им.

Затягане на изискванията

Предишните правила налагат тест, който измерва както изчислителната производителност на чипа, така и способността му да комуникира с други чипове - важен показател в суперкомпютрите с изкуствен интелект, където хиляди чипове са свързани помежду си, за да преработват огромни количества данни. В отговор, Nvidia и Intel създават специални чипове за китайския пазар, които запазват мощните изчислителни възможности, но ограничават скоростта на комуникация.

САЩ засилват ограниченията за износ на технологии към Китай през октомвриВашингтон е предупредил Пекин предварително в опит да се предотврати покачване на напрежението


Новите правила обаче налагат ограничения за това колко изчислителна мощност може да се събере в един чип с определен размер - мярка, която има за цел да предотврати заобикалянето на правилата с помощта на новата технология, известна като "чиплет", за която Китай заявява, че ще бъде от основно значение за бъдещето на полупроводниковата му индустрия.

Китайските компании Biren и Moore Threads, чиито американски доставчици сега ще бъдат изправени пред строги изисквания за лицензиране, преди да им доставят продукти, са стартиращи компании, основани от бивши служители на Nvidia, и имат за цел да се конкурират с американския гигант в областта на чиповете за изкуствен интелект.

Biren коментира, че категорично се противопоставя на включването си в черния списък и ще се обърне към правителството на САЩ с молба да преразгледа решението. Позицията на Moore Threads е сходна.

Разширено лицензиране

Новите мерки също така разширяват изискванията за лицензиране на износа на усъвършенствани чипове за повече от 40 допълнителни държави, които представляват риск от пренасочване към Китай и са обект на оръжейно ембарго от страна на САЩ.

През август Nvidia получава указания, че се ограничават доставките на нейните чипове A100 и H100 в други региони, извън Китай, включително някои държави в Близкия изток. Новите правила ще забраняват изпращането на чипове до подразделения на компании, разположени навсякъде по света, ако тяхното седалище е в Китай, Макао и други държави, на които е наложено оръжейно ембарго.

От чипове до багери: Китайският внос - спасителният пояс за Путин в УкрайнаТой подпомага руската инвазия и осигурява много пари за китайските компании


Администрацията на Байдън също така въвежда изискване за лицензиране за 21 държави извън Китай за инструменти за производство на чипове поради опасения, че оборудването може да бъде пренасочено към Китай, и други съображения, свързани с националната сигурност. Към списъка на оборудването, чийто износ е ограничен с лицензионни изисквани, влизат и някои системи за дълбока ултравиолетова литография (DUV). Той разширява неотдавнашните разпоредби на Нидерландия, за да попречи на местната ASML да изпраща по-стари модели DUV и резервни части в някои китайски фабрики за чипове.

DUV е по-стара технология за производство на чипове в сравнение с най-модерното оборудване за екстремно ултравиолетово лъчение (EUV), което вече е почти напълно спряно за Китай. Тя може да произвежда напреднали чипове, но на значително по-висока цена.

В изявлението на ASML се казва, че новите мерки вероятно ще окажат въздействие върху "регионалното разпределение на продажбите на нашите системи" в средносрочен и дългосрочен план.