В петък Министерството на търговията на САЩ включи 42 китайски компании в правителствения списък за контрол на износа заради подкрепа за военната и отбранителната индустриална база на Москва, включително доставки на американски интегрални схеми, съобщава Reuters.

Други седем предприятия от Финландия, Германия, Индия, Турция, Обединените арабски емирства и Обединеното кралство също са добавени към търговския списък за контрол на износа.

Веригите за доставка включват микроелектроника, която Русия използва за системи за прецизно насочване в ракети и безпилотни самолети, изстрелвани срещу цивилни цели в Украйна, се казва в изявление на Министерството на търговията, цитирано от информационната агенция.

"Днешните допълнения към Списъка на субектите дават ясно послание: ако снабдявате руския отбранителен сектор с технологии с произход от САЩ, ние ще разберем и ще предприемем действия", категоричен е помощник-секретарят по експортното правоприлагане Матю Акселрод.

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай Американски законодатели искат местните компании да спрат работата по свободна технология за чипове, важна за Китай


Действията на САЩ идват в момент, когато руската инвазия в Украйна продължава вече втора година, а при руски ракетен удар в село в североизточната част на страната в четвъртък загинаха най-малко 52-ма цивилни.

Компаниите се добавят в този ограничителен списък, когато Вашингтон прецени, че представляват заплаха за националната сигурност или външната политика на САЩ. След това доставчиците трябва да се сдобият с по принцип трудни за получаване лицензи, преди да доставят стоки на субекти от списъка.

Тайван разследва местни компании за търговия с Huawei

В същото време Тайван води разследване дали четири местни компании са нарушили санкциите на САЩ или собствените му инвестиционни правила, предоставяйки услуги на китайски компании, за които се твърди, че помагат на Huawei да изгради фабрики за чипове.

Емил Чанг, служител на Министерството на икономиката на страната, отговарящ за прегледа на инвестициите, коментира пред CNN в петък, че тази седмица е започнала "административна проверка" на четири тайвански компании.

Разследването ще се съсредоточи върху това дали техните бизнес дейности в Китай са в съответствие с одобренията, които са им били предоставени от министерството, казва той.

Къде е мястото на Европа в сблъсъка между Китай и САЩ?ЕС не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в нечия колония


Ако се установи, че някоя от тях е нарушила правилата, тя подлежи на максимална глоба от 25 млн. нови тайвански долара (777 000 щатски долара).

Министерството също така проверява дали компаниите Topco Scientific, United Integrated Services, L&K Engineering Co и Cica-Huntek Chemical Technology са нарушили американските санкции.

И четирите компании отричат да са извършили каквото и да било нарушение. В отделни изявления те заяват, че са участвали само в управлението на отпадъчни води, вътрешна декорация или строителни работи, одобрени от Тайван, и не са предоставяли материали или оборудване за полупроводници.

През последните години Huawei се превърна в символ на технологичното съперничество между Съединените щати и Китай. Вашингтон и неговите съюзници в Европа и Азия се стремят да ограничат достъпа на компанията до съвременни чипове и технологии за производство на чипове поради опасения, че телекомуникационната компания шпионира в полза на китайското правителство.

Huawei винаги е отричала тези обвинения.

Някога втори по големина производител на смартфони в света, Huawei се опитва да се завърне сред лидерите на пазара, след като беше свален от челото на класацията от ограниченията за износ на САЩ, които бяха наложени за първи път през 2019 г.

„Тъмни кораби“ превозват руски петрол за милиарди в нарушение на санкциитеТанкерите и корабите, прикриващи координатите си, са нараснали с 82% в сравнение с първата половина на 2021


Много тайвански компании, включително гигантът в производството на чипове TSMC и доставчикът на Apple Foxconn, работят в Китай и са тясно интегрирани във веригите му за доставки. Правителството на Тайван обаче следи отблизо какво правят неговите компании и не позволява там да се произвеждат най-модерните им технологии.

Попитан дали четирите разследвани компании са предоставяли услуги, които помагат на Huawei да изгради инфраструктура за мрежа от заводи за производство на чипове в Китай, министърът на икономиката на Тайван Уан Мей заявява, че те очевидно са предоставили "оборудване за отпадни води и опазване на околната среда". Това, казва министърът, „на пръв поглед е нещо различно от технологиите, определени от тайванското правителство като критични и важни за националната сигурност“.

В продължение на години тайванските компании се движат по тънката линия между това да се възползват от търговските възможности, идващи от Китай, и да избягват потенциални нарушения на контрола върху износа, особено след като Пекин засили военния натиск върху острова.

Китай е най-големият търговски партньор на Тайван, но управляващата китайска комунистическа партия твърди, че островът, където живеят 24 милиона души, е нейна територия, въпреки че никога не я е контролирала на практика. Пекин отдавна е категоричен, че ще "обедини" Тайван с континенталната част на Китай, дори ако е необходимо да използва сила.