Дипломат номер едно на Китай Ван И е на официално посещение в Русия.

Във фокуса на визитата са разговори, свързани с въпросите по сигурността и подкрепата за войната в Украйна.

Китайското министерство на външните работи заяви, че Ван И е в Русия за четири дни за "стратегически консултации в областта на сигурността".

Като близък съюзник на Москва, Пекин често е обвиняван, че косвено подкрепя действията на Русия в Украйна, което Китай отрича. На този фон, руските медии заявиха, че пътуването на Ван И ще подготви почвата за предстоящото посещение на президента Владимир Путин в Китай.

Всяко предложение за прекратяване на войната трябва да отчита интересите на Москва, заявиха Ван И и руският му колега Сергей Лавров след срещата си в понеделник, съобщи BBC.

Руското външно министерство съобщи, че двамата дипломати са обсъдили войната в Украйна "и са отбелязали безсмислието на опитите за уреждане на кризата, без да се вземат предвид интересите на Русия и по-конкретно нейното участие".

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици

Китай представи свой собствен мирен план за Украйна по време на дипломатическа кампания, предприета от Ван И по-рано тази година, когато той отново посети Москва и се срещна с Путин, припомня BBC.

Макар че краят на войната в Украйна е в интерес на Китай, за да може да възстанови отношенията си с Европа, той се стреми към дистанция в определянето на виновника за войната, тъй като симпатизира на Русия, отбелязва Рори Даниелс, управляващ директор на Института за политика "Азиатско общество".

САЩ продължават да обвиняват Китай, че подпомага Русия икономически и доставя ключови технологии от началото на войната. В доклад на американското разузнаване, публикуван през юли, се казва, че Пекин "преследва различни механизми за икономическа подкрепа на Русия, които смекчават както въздействието на западните санкции, така и контрола върху износа".

В доклада се посочват увеличените покупки на руски енергийни продукти от страна на Китай, засиленото използване на неговата валута при транзакции с Русия и "вероятните" доставки на двойни технологии – изделия, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, като например безпилотни самолети.

Китай последователно отрича подобни твърдения и настоява, че поддържа обективна позиция по отношение на войната.

18 месеца по-късно – до какво доведе руската инвазия в УкрайнаЗагиналите са десетки хиляди, разселените са милиони, а икономическите сътресения са навсякъде

По-рано този месец руският лидер заяви, че очаква да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, но не уточни кога. Според някои наблюдатели, че той вероятно ще присъства на форума "Един пояс, един път" следващия месец.

Путин не е пътувал в чужбина, откакто през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради военни престъпления в Украйна. За последен път той беше на чуждестранна визита през декември 2022 г., когато посети Беларус и Киргизстан.

"Поканата на Путин в Китай е начин да се покаже подкрепа за Русия, но тази подкрепа трябва да бъде оформена и като легитимен опит страната да бъде убедена да седне на масата за преговори, така че Китай да не влоши позицията си с европейците", допълва Даниелс.

Ускоряването на дипломатическите совалки между Пекин и Москва се случва само дни след като Путин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на фона на опасенията на САЩ, че двамата могат да сключат сделка за доставка на оръжие, отбелязва BBC.

Кремъл: Не са подписвани никакви споразумения на срещата Путин-КимМеждувременно, Москва вижда

Китайското външно министерство отказа да коментира, визитата на Ким Чен Ун в Русия, като заяви, че това е "нещо между техните две страни". Но някои анализатори смятат, че всяка взаимна подкрепа между Северна Корея и Русия се осъществява със знанието или дори с негласното съгласие на Китай, предвид близките връзки на Пекин с другите две държави.

Тези отношения се простират отвъд социалистическата идеология и общото недоверие към САЩ и Запада. Пекин отдавна е икономическият спасителен пояс на Пхенян чрез търговията, а през последната година започна да се превръща и в спасителен пояс на Москва чрез увеличаване на покупките на руски петрол и газ.

"Каквото и да се случва с Русия и Северна Корея, то не може да се случва, без Китай да знае за това... Не мисля, че биха си сътрудничили във военно отношение без одобрението на Пекин", смята Александър Корольов, експерт по китайско-руските отношения от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Китай дори би могъл да разглежда Северна Корея като пълномощник, който да помогне на Русия във войната в Украйна, добави той.

"Ако се зелена светлина на Северна Корея за военно сътрудничество с Русия, това е начин да се помогне на Русия с много ниски разходи за репутацията. Тя би могла да обвини севернокорейския режим, чиито действия нямат нищо общо с тях. Това би било умен ход, ако случаят е такъв.", допълва анализаторът.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай

Посещението на Ван И в Русия се осъществява ден след като той се срещна със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в Малта.

Освен отношенията между САЩ и Китай, двамата са обсъдили и регионалната сигурност и войната в Украйна, според изявленията, публикувани от САЩ и Китай.

Макар че САЩ може да разговарят с Китай за оказване на натиск върху Северна Корея, е малко вероятно Китай да направи това, допълва Корольов. Ако Китай искаше да играе по американския начин, те имаха повече от година, за да спрат войната, но не го направиха, категоричен е той.

Визитата на Ван И в Москва продължава с разговори по въпросите на "стратегическата сигурност" с Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, съобщи руската агенция Интерфакс, цитирана от BBC.