Кремъл потвърди, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е пристигнал в Далечния изток на Русия във вторник сутринта и отхвърли предупрежденията на Вашингтон за предстоящата среща на руския президент Владимир Путин с Ким, съобщават световните агенции.

Ким пътува до Русия с брониран влак за среща на четири очи с Путин, която може да се състои днес или утре. Мястото на срещата не е разкрито. Ким е пристигнал във Владивосток, където тази седмица се провежда Източният икономически форум, пише CNBC. Владивосток се намира на около 130 км от границата на Русия със Северна Корея.

Белият дом предупреди, че преговорите за оръжия между Северна Корея и Русия „активно напредват“ през последните седмици, заявявайки, че Москва цели да закупи оръжия от Пхенян за използване във войната в Украйна. Русия и Северна Корея отричат тези твърдения.

В понеделник САЩ повториха предупреждения към Северна Корея да не изпраща оръжие на Русия, подчертавайки пак, че всяка оръжейна сделка или военна подкрепа за войната на Русия в Украйна ще наруши пряко редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и че са готови да наложат повече санкции срещу Северна Корея, ако има сделка.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза пред репортери, че Москва и Пхенян не се интересуват от „предупрежденията от Вашингтон“.

Русия опря до Северна Корея за доставки на оръжияПхенян ще доставя снаряди и противотанкови ракети, а ще получи технологии за сателити и подводници

Тежко бронираният личен влак на Ким Чен Ун е пътувал на север през Приморския край в Далекоизточния регион на страната, съобщи по-рано руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от CNN. Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че севернокорейският лидер е влязъл в Русия рано тази сутрин местно време.

Ким е напуснал за кратко влака, за да се срещне с местни служители на руската гранична гара Хасан, след което е продължил пътуването, съобщи Reuters, като се позова на запознат източник. След това е преминал по железопътен мост над река Раздолна в Приморския край и се движи на север, съобщава още РИА.

Според анализатори срещата на четири очи между Ким и Путин, която се очаква да се състои в Далечния изток на Русия, е важно събитие, което ще сближи двама все по-изолирани на световната сцена лидери.

Русия отчаяно се нуждае от свежи доставки на боеприпаси и снаряди, след като повече от 18 месеца война в Украйна остави армията ѝ разбита, докато Северна Корея, която от години е изправена пред международни санкции заради програмата си за ядрени оръжия, изпитва недостиг на всичко – от пари в брой и храна до ракетни технологии.

Срещата би могла да доведе до това Пхенян да се сдобие с оръжия, до които санкциите на ООН от две десетилетия не му позволяват достъп, особено за програмата му за балистични ракети, посочва CNN.

Миналата седмица правителството на САЩ заяви, че преговорите за доставка на оръжие между Русия и Северна Корея "напредват активно" и че е възможно да се проведат допълнителни разговори като част от усилията на Русия да намери нови доставчици на оръжие, което да използва във войната си срещу Украйна.

Говорителят на южнокорейското министерство на отбраната Чон Ха-кю също заяви, че министерството следи отблизо дали Северна Корея и Русия ще продължат преговорите за сделка за оръжие и трансфер на технологии.

Ким Чен Ун показа новите си оръжия на Русия и КитайСевернокорейският лидер получи

Севернокорейският лидер отпътува от столицата Пхенян в неделя следобед, придружен от висши партийни служители и членове на правителството и въоръжените сили, съобщи севернокорейската информационна агенция KCNA. Снимки, публикувани от KCNA, показват как Ким минава по червен килим на гарата в Пхенян и се качва на влака, заобиколен от официални лица. На заден план се вижда тълпа от хора, които се радват и размахват знамена.

Нито една от страните не е уточнила кога или къде ще се състои посещението.

"На този етап не казваме в Далечния изток", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, цитиран от руската държавна медия ТАСС, като по-късно добави, че срещата между двамата лидери ще се състои "през следващите няколко дни". Песков заяви, че двустранните отношения между народите ще бъдат приоритет на срещата, която ще бъде "пълноценно посещение, с разговори между двете делегации".

Разговорите ще засегнат и "чувствителни области", допълни Песков, а в чест на пристигането на Ким е планирана и официална вечеря.

Споделена изолация: Как Русия и Северна Корея създават по-тесни отношенияВойната в Украйна задълбочи изолацията на Русия, което, изглежда, прави Северна Корея по-ценна за нея

Далекоизточният регион на Русия е огромна територия, която граничи с Китай, Северна Корея и Монголия. Според южнокорейската информационна агенция Yonhap влакът, в който се предполага, че се намира Ким, изглежда се движи към по-северна дестинация от източното пристанище Владивосток, а не към граничещата с Китай провинция Хабаровск, като се позовава на местни източници във Владивосток.

Само преди часове Путин беше във Владивосток на Източния икономически форум, където направи обръщение, в което изтъкна възможностите за търговия на Русия с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион. "Търговията на Русия с други страни от региона е нараснала с 18,3% само за шестте месеца на тази година", каза той. "Търговията с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион ще се развива още повече."

В кулоарите на форума Путин се срещна и с вицепремиера на Китай Джан Гуоцин и заяви, че отношенията между двете страни са достигнали "безпрецедентно историческо ниво", съобщават руските държавни медийни агенции.

Въпреки санкциите: Руската армия продължава да получава западни технологииМосква се снабдява с все повече полупроводници и други модерни западни технологии чрез посредници като Китай

Пристигането на Ким в Русия бележи рядко чуждестранно пътуване за лидера на една от най-изолираните държави в света и е първото му посещение в чужбина след пандемията, по време на която границите на Северна Корея бяха затворени

Откакто пое властта през 2011 г., Ким е излизал в чужбина само 10 пъти - всичките през 2018 г. и 2019 г., в момент, когато севернокорейският лидер участва в поредица от преговори относно ядрените оръжия и ракетните програми на страната, допълва CNN.

За последен път Ким посети Русия през април 2019 г. по време на пътуване до Владивосток, където се срещна с Путин за първи път на фона на продължаващата и нерешена криза около севернокорейската ядрена програма и неуспешния диалог между Пхенян и Вашингтон.

Както и през 2019 г., днес севернокорейският лидер пътува до Русия с прочутия си зелен влак, който вече се е превърнал в символ на изолацията и потайността на страната. Твърди се, че подобно на дядо си Ким Ир Сен и баща си Ким Чен Ир, Ким предпочита да пътува в луксозния брониран влак, който отдавна е обект на интриги.

Повече от 400 водещи компании ще подпомогнат възстановяването на УкрайнаГодина след началото на войната средствата, нужни за вдигане на икономиката на страната, възлизаха на 411 млрд. долара

Предупреждението от Вашингтон за това какво може да бъде предложено по време на евентуална среща между Ким и Путин дойде след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Пхенян през юли в опит да го убеди да продаде артилерийски боеприпаси на Москва.

Миналия вторник съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че Северна Корея "ще плати цена", ако сключи оръжейна сделка с Русия, макар че не уточни какви ще са потенциалните последици. В понеделник пък Белият дом призова Северна Корея "да не предоставя или продава оръжия на Русия". "Както предупредихме публично, обсъжданията на оръжия между Русия и КНДР се очаква да продължат по време на пътуването на Ким Чен Ун в Русия", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън.

Въпреки санкциите на ООН Ким развива програмата си за балистични ракети с главоломни темпове през последните две години. За този период той е изпитал десетки ракети, включително междуконтинентални балистични ракети (МБР), които на теория могат да доставят ядрена бойна глава над континенталната част на САЩ.

Но остават съмнения относно степента на възможностите на страната.

Ако Ким се сдобие с технология от Русия, която от десетилетия е световен лидер в областта на ядрените ракетни сили, това ще бъде тласък за неговите програми и голяма тревога за лидерите на Запад, смятат анализатори.

Борба за надмощие: Сеул получи ядрена подводница, Пхенян тества нови ракетиСеверна Корея използва американско-южнокорейскиte учения като претекст да засили демонстрациите си на оръжи

В разговор със CNN преди срещата Лейф-Ерик Исли, професор по международни изследвания в университета Ewha Womans в Сеул, заяви, че среща между Ким и Путин "едно към едно" би била "много важно събитие". "Русия разполага с военни технологии, които Ким иска за своите незаконни програми за изстрелване на сателити и доставка на ядрени оръжия", каза Исли.

Москва, от своя страна, изпитва остра нужда от боеприпаси и малки оръжия - области, в които според анализаторите Северна Корея има големи производствени възможности.

"Северна Корея произвежда добри, както аз ги наричам, тежки промишлени оръжия", казва Карл Шустер, бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ. "Нейната артилерия и боеприпаси са много добри. Тя е много подобна на руските разработки."

Китай и Северна Корея засилват шпионския натиск срещу САЩ и съюзницитеДокато Пекин използва нова хакерска група срещу ключова инфраструктура, Пхенян забързва изстрелването на военни сателити

Други анализатори обаче твърдят, че севернокорейските боеприпаси няма да променят играта на Русия в Украйна.

"Тези оръжия могат да помогнат за попълване на изчерпаните запаси и да удължат конфликта, но няма да променят посоката му", каза Джоузеф Демпси, научен сътрудник по отбранителни и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания.

След като през септември 2022 г. се появиха съобщения за продажби на севернокорейски оръжия на Русия, служител на севернокорейското министерство на отбраната заяви, че Пхенян "никога досега не е изнасял оръжия или боеприпаси за Русия и не планираме да ги изнасяме".