Северна Корея е пуснала на вода първата си оперативна "тактическа ядрена подводница" и я е включила във флота, който патрулира във водите между Корейския полуостров и Япония, съобщават държавни медии, цитирани от Reuters, в петък.

Подводница № 841 - наречена Hero Kim Kun Ok на името на севернокорейска историческа личност, ще бъде едно от основните "подводни настъпателни средства на военноморските сили" на Северна Корея, заявява лидерът Ким Чен Ун на церемонията по пускането ѝ.

Според анализатори плавателният съд изглежда е модифицирана подводница от съветската епоха от клас "Ромео", която Северна Корея придобива от Китай през 70-те години на миналия век и започва да произвежда. Дизайнът ѝ, който разполага с 10 люка за изстрелване, показва, че най-вероятно е въоръжена с балистични и крилати ракети, посочват още анализаторите пред информационната агенция.

Но подобни оръжия няма да имат голяма добавена стойност към по-стабилните сухопътни ядрени сили на Севера, тъй като подводниците му може да не оцелеят толкова дълго по време на война, казва Ван Ван Дипен, бивш експерт по оръжия в правителството на САЩ, който работи по проекта 38 North във Вашингтон: "Когато това нещо бъде разгърнато в полеви условия, то ще бъде доста уязвимо за съюзническите противоподводни войски. Така че мисля, че от военна гледна точка в това няма много смисъл."

Борба за надмощие: Сеул получи ядрена подводница, Пхенян тества нови ракетиСеверна Корея използва американско-южнокорейскиte учения като претекст да засили демонстрациите си на оръжия
Южнокорейските военни на свой ред коментират, че подводницата не изглежда готова за нормални операции и че има признаци, че Северна Корея се опитва да преувеличи възможностите ѝ. На церемонията по пускането ѝ Ким заявява, че въоръжаването на военноморските сили с ядрени оръжия е спешна задача, и обещава повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактическо ядрено оръжие, за военноморските сили.

"Церемонията по изстрелването на подводницата възвести началото на нова глава за укрепване на военноморските сили на КНДР", обяснява и държавната информационна агенция KCNA, използвайки инициалите на официалното име на Севера - Корейска народнодемократична република.

Северна Корея планира да превърне и други съществуващи подводници в платформи с ядрено оръжие и да ускори работата си по окончателното изграждане на подводници с ядрена мощност, става ясно още от изказването на Ким.

"Бързото развитие на военноморските ни сили е приоритет, който не може да бъде отлаган, като се имат предвид неотдавнашните агресивни стъпки и военни действия на враговете ни", заявява севернокорейският лидер в речта си, очевидно визирайки Съединените щати и Южна Корея.

Програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на Северна Корея са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, а пускането на вода на подводницата № 841 е остро осъдено от Южна Корея и Япония.

"Военната активност на Северна Корея представлява по-сериозна и по-непосредствена заплаха за сигурността на страната ни от преди", категоричен е по време на брифинг главният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно.

САЩ и Великобритания притискат Китай с ядрени подводници в Австралия Подводниците ще бъдат
Атакуваща ядрена подводница

Определянето на подводницата като "тактическа" предполага, че тя не носи балистични ракети, които могат да достигнат континенталната част на САЩ, а по-скоро такива с малък обсег на действие, които обаче са способни да поразят обекти в Южна Корея, Япония или други регионални цели, казва Чой Ил, пенсиониран капитан на южнокорейска подводница, като добавя, че задната част на подводницата - кулата, която излиза от горната част на корпуса, е разширена и са монтирани 10 вертикални пускови тръби - 4 големи и 6 малки.

Не е ясно дали Северна Корея е разработила напълно миниатюрните ядрени бойни глави, необходими за такива ракети. Анализаторите твърдят, че усъвършенстването на по-малките бойни глави най-вероятно ще бъде ключова цел, ако Северът възобнови ядрените си опити.

Северна Корея разполага с около 20 подводници клас "Ромео", които се задвижват от дизелово-електрически двигатели и са остарели по съвременните стандарти, като повечето други държави ги използват само като учебни кораби.

Русия опря до Северна Корея за доставки на оръжияПхенян ще доставя снаряди и противотанкови ракети, а ще получи технологии за сателити и подводници
Анализаторите за първи път забелязват признаци, че се строи поне една нова подводница през 2016 г., а през 2019 г. държавните медии показват как Ким инспектира непоказвана досега подводница, построена под "неговото специално внимание", която ще действа край източното крайбрежие на страната. Държавните медии по това време не описват оръжейните системи на подводницата, нито посочват къде и кога е била извършена инспекцията, но според анализатори очевидният размер на новия плавателен съд показва, че той е проектиран да носи ракети.

Северна Корея разполага с голям подводен флот, но е известно, че само експерименталната подводница с балистични ракети 8.24 Yongung досега е направила успешно изстрелване.

Церемонията по изстрелването идва в момент, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от деня на основаването си в събота, и на фона на съобщенията, че Ким планира да пътува до Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин и да обсъди доставките на оръжия за Москва.

В четвъртък южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна с китайския премиер Ли Цян в Джакарта и поиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на ООН за справяне с ядрената заплаха от страна на Северна Корея, припомня в заключение Reuters.