F-22 и F-35 са две от най-модерните и способни бойни машини в арсенала на Америка. Но те струват съответно 143 млн. и 75 млн. долара на бройка.

Изправен пред нарастващ натиск от страна на Китай, който през последните месеци ускори усилията си за закупуване на конвенционални оръжия, Пентагонът обяви в понеделник програма, предназначена да изгради американска база за производство на безпилотни самолети, съобщава Engadget.

Като част от тези усилия ВВС на САЩ (USAF) са поискали близо 6 млрд. долара федерално финансиране през следващите пет години за изграждане на флотилия от безпилотни самолети XQ-58A Valkyrie, всеки от които ще струва (сравнително) нищожните 3 млн. долара.

Valkyrie идва от Kratos Defense & Security Solutions като част от програмата на USAF Low Cost Attritable Strike Demonstrator (LCASD). Десетметровият дрон тежи 2500 кг без гориво и може да носи общо до 1200 кг боеприпаси. XQ-58 е създаден като незабележим ескортиращ самолет, който да лети в подкрепа на F-22 и F-35 по време на бойни мисии. Но USAF смята, че може да използва машината в различни роли, като адаптира инструментите и оръжията му към всяка мисия. Те могат да включват наблюдение и снабдяване, както и облитане на вражески самолети по време на активни бойни действия.

AI за военна употреба: Бъдеще, в което няма да е безопасно да излезеш навънМилитаризирани дронове убийци, задвижвани от изкуствен интелект, могат да превземат въздушното ни пространство


По-рано този месец Kratos успешно използва XQ-58 по време на тричасова демонстрация във военновъздушната база „Елджин“.

"AACO [екипът за автономни въздушни бойни операции] възприе многостранен подход към тестването на полети без екипаж с изкуствен интелект с машинно обучение, постигайки целите на оперативния експеримент, като използва комбинация от високопроизводителни изчисления, моделиране и симулация, както и тестване на хардуер, за да обучи AI агент да управлява безопасно самолет XQ-58", коментира тогава в изявление за пресата д-р Тери Уилсън, ръководител на програмата AACO.

"Това е много странно усещане", заявява пред The New York Times и тестовият пилот от USAF майор Рос Елдър. "Летя до крилото на нещо, което взема самостоятелни решения. И това не е човешки мозък."

Но USAF подчертава, че безпилотните летателни апарати ще останат твърдо под командването на човешки пилоти и командири.

Украинска подводница-стелт може да промени морските битки завинаги Ако традиционните подводници са бавно подвижните бомбардировачи на морето, „Кронос“ е стелт


През юни ВВС на САЩ станаха обект на критики, след като полковник Тъкър Хамилтън "се изразява погрешно" на пресконференция, предполагайки, че AI потенциално може да бъде накаран да се обърне срещу своя оператор. От Министерството на отбраната на страната отхвърлят тази възможност, определяйки изказването като "хипотетично мисловно упражнение".

"Всеки безпилотен самолет на ВВС ще бъде проектиран така, че да позволява на командирите и операторите да упражняват подходящи нива на човешка преценка върху използването на сила", категоричен е говорител на Пентагона пред The New York Times.

Конгресът ще трябва да приеме бюджета на Министерството на отбраната за следващата фискална година, преди да започнат дейностите по новата безпилотна флотилия. Ако бъде одобрена, програмата XQ-58 ще изисква първоначални разходи в размер на 3,3 млрд. долара през 2024 г.