Мястото е Португалия, а времето e горещо. Купчина дърва с размерите на кола се подпалват. Пламъците се издигат все по-високо, докато изведнъж върху тях се изсипва вода. За около две минути и половина огънят угасва. Но това не е дъжд.

На около 15 метра над кладата лети дрон, пише BBC.

Пилотът е на безопасно разстояние и управлява дистанционно, скрит за пожарна кола. Този 21-килограмов дрон е едно от най-новите изобретения в борбата с горските пожари. Той се управлява лесно и слиза на малка височина. Маркучът му е направен от негорим материал.

Този дрон може да предизвика революция в гасенето на пожари, казва Карлос Виегас от университета в Коимбра, един от ръководителите на проекта по разработка на машината.

Дронът може да достига места, които биха били труднодостъпни или прекалено опасни за пожарникарите. Той е изграден от негорим материал, но дори и да се повреди от топлината, не би било драматично.


Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

„Това е бъдещето на пожарогасенето. Опитваме се да внедрим роботизирани технологии в тази дейност. Длъжни сме да използваме всяка възможност, чрез която бихме спасили животи на пожарникари“, казва Виегас.

Има обаче един доста серизоен проблем. Дронът не може да носи вода. Той трябва да бъде постоянно свързан с пожарния автомобил. Най-просто казано – машината може само да разпъне маркуча над огъня и да излее запасите.

Имайки предвид този недостатък, е ясно, че безпилотният апарат не може да бъде пращан на дълги разстояния. Но пък би бил идеален, ако наблизо има естествен източник на вода. Например пожарна кола или езеро. И макар ограничени, възможностите му не са за подценяване.

Още повече, че през последните десетилетия горските пожари са все по-голям проблем.

Община Лоуса, където е проведен тестът с описания дрон, е в постоянен риск от подобно бедствие заради високите температури и поради факта, че 70% от територията ѝ е гора. През 2017 г. близо до мястото на теста 117 души умират по време на пожари. Извън човешките жертви опустошенията са огромни. Очаква се тази година отново рискът да е висок заради повишаващите се температури.


„Ел Ниньо“ се завръща и носи рекордни горещини през следващите две годиниНай-горещата година в света досега е била 2016 г., в рамките на която това явление е силно изразено

Въпреки че демонстрацията с дрона отнема няколко минути, пътят до нея не е кратък. Екипът, разработващ прототипа, се занимава с него от четири години. Сега разработчиците кандидатстват за грантове и търсят спонсори, за да превърне идеята в продукт.

Дронът може да се включва на помощ на пожарникарите в ранната или крайната фаза на бедствието, казва един от създателите му Рафаел Батиста. Машината обаче не може да замести хората, твърди той. Нито пък може да е особено полеза при силно разгорял се огън.

Дали дронът-пожарникар ще се окаже полезен колкото твърдят създателите му засега е рано да се каже. Има много скептично настроени към идеята. Други пък твърдят, че приложението ще е ограничено заради невъзможността да носи големи количества вода. Така или иначе идеята заслужава поне да бъде изпробвана.

Разработването на подобна технология вероятно е само началото. Португалия не е единствената страна, която разсъждава и се опитва да предприеме някакви

действия в тази посока. В американския щат Орегон също използват дронове. Тяхната задача обаче е да излетят над пожара и да установят критичните точки, за да се знае накъде трябва да се насочат усилията.

Друг много важен аспект от борбата с пожарите са сателитите. С най-новите технологии те могат да снимат всяка точка в Европа през пет минути.

Засега обаче нито науката, нито технологиите могат да предвидят поведението на един пожар. И затова основната сила продължават да са пожарникарите.