Dronamics, първата в света авиокомпания за превоз на товари с безпилотни самолети, обяви успешното завършване на първия полет на своя флагмански самолет Black Swan (Черен лебед). Тестът, извършен на летището в Балчик, демонстрира потенциала на логистичната индустрия за повишаване на ефективността при транспортирането на продукти, посочват от компанията.

Родена в резултат на желанието на двама братя да намерят по-бърз, по-екологичен и по-достъпен начин за доставка на стоки, Dronamics има мисията да даде възможност за доставка на същия ден за всички и навсякъде. Този важен етап е кулминацията на месеци наземни тестове и полети в малък мащаб. В рамките на теста безпилотният самолет Black Swan е управляван дистанционно от двама пилоти в наземната контролна станция на Dronamics.

Инвеститори от 12 държави са подкрепили Dronamics с общо 40 млн. долара Компанията обмисля отваряне на представителство в Обединените арабски емирства


Успешният летателен тест валидира лицензираната технология на компанията за товарни дронове за търговски полети в Европа, които ще започнат по-късно тази година. Те ще обслужват индустрии като електронната търговия, фармацевтиката, резервните части и бързо развалящите се стоки, предлагайки бързо и рентабилно решение за посрещане на променящите се нужди на потребителите.

"От деня, в който за първи път си представихме как може да изглежда самолетът Black Swan, работихме за този полет. Днес влязохме в историята и сме горди, че демонстрирахме валидността на нашата технология за безпилотни летателни апарати", коментира Константин Рангелов, съосновател и главен технически директор на Dronamics.

Неговият брат и главен изпълнителен директор на компанията – Свилен Рангелов, добавя: "Отне ни огромно количество труд, вяра и стремеж, за да докажем, че това, което сме си представяли, работи. Сега можем да се съсредоточим върху следващата стъпка - въвеждането на търговските ни операции, и няма как да бъдем по-развълнувани."