Създадената от български предприемачи карго-дрон авиокомпания Dronamics, която е първата с лиценз да оперира в Европа, обяви, че е получила грант от 2,5 млн. евро от Европейската комисия в рамките на престижната програма EIC Accelerator на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ).

Dronamics е една от малкото компании, получили финансиране от програмата EIC Accelerator, сред близо 1000 кандидати.

Асоциацията също така заяви намерението си да подкрепи предстоящия кръг от финансиране, серия А, на Dronamics, който се очаква да отключи следващата фаза на развитие на компанията.

Финансирането ще подпомогне развитието на компанията в мащаб, както и изграждането на първите дрон-портове в Европа.

Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи в територии, до които традиционният превоз на товари често отнема дни. Dronamics има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, правейки бързите и надеждни доставки достъпни за компании и общности навсякъде, особено в отдалечени и труднодостъпни райони.


SeedBlink е първата в ЦИЕ лицензирана платформа за алтернативни инвестицииПлатформата за съвместни инвестиции в европейски стартъпи получи лиценз от румънския орган за финансов надзор (ASF) като доставчик на услуги за групово финансиране съгласно ECSPR
"За нас е чест да получим тази подкрепа от Европейския съвет по иновации. Това още едно доказателство за потенциала на логистиката с дронове върху икономиката на Европейския съюз като цяло“, казва заяви Свилен Рангелов, който заедно с брат си Константин е съосновател на Dronamics и главен изпълнителен директор.

„Ще използваме финансовата подкрепа, за да положим основите на нашите операции в Европа и да продължим да развиваме иновациите в новия сектор, в който оперираме. Целта ни е да революционализираме товарната индустрия чрез последни технологии в авиацията", добавя Свилен Рангелов.

Създадената от него и брат му Dronamics е водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Техният Черен лебед може да пренесе 350 кг на разстояние до 2500 км, което позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии, от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части. Проектиран с мисъл за горивна ефективност, Черният лебед може да работи с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен товарен транспорт.

Компанията има множество награди за иновации и е първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

Dronamics ще си партнира с британски разработчик на водородна технологияDronamics и Cranfield Aerospace Solutions ще си партнират в разработката на водородно гориво за товарни дронове
Европейският съвет по иновации (EСИ) е създаден от Европейската комисия през 2021 г. след тригодишна успешна пилотна фаза. Неговата мисия е да идентифицира, разработва и разширява мащаба на пробивните технологии и революционните иновации. Разполага с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021-2027 г.

Финансирането и подкрепата са организирани в три основни схеми за финансиране, обхващащи всички нива на технологична готовност:

ЕСИ “Изследвач” за подкрепата на мултидисциплинарни изследователски екипи при извършването на визионерски научни изследвания, които имат потенциал да доведат до технологични пробиви.

ЕСИ “Преход” за валидиране на технологиите и разработване на бизнес планове за конкретни приложения.

ЕСИ “Ускорител” за подкрепа на дружества (МСП, стартиращи предприятия, spin-outs и в изключителни случаи малки дружества със средна пазарна капитализация) за въвеждане на техните иновации на пазара и увеличаване на мащаба им. Ускорителят предоставя комбинация от безвъзмездна помощ и преки капиталови инвестиции в дружества чрез специален фонд на EСИ, който също така предоставя платформа за съвместни инвестиции с други инвеститори.

За всички схеми пряката финансова подкрепа се допълва от достъп до редица услуги за ускоряване на бизнеса.