Нахлуването на руската армия в Украйна се превърна в своеобразно бойно кръщене на дрон технологията за военни цели пред широката публика. Първо, турските „Байрактар“ се превърнаха в истински кошмар за руската страна, след което иранските „Камикадзе“ изиграха своята роля с обратен знак.

Само месеци след тази практическа демонстрация водещите глобални сили вече се надпреварват да демонстрират анти-дрон технологии, последната от които е най-впечатляваща, дори и само защото много напомня на „Междузвездни войни“.

Британското лазерно оръжие Dragon Fire с първи успешен тест

В петък Министерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност и над 100 милиона паунда инвестиции. Системата „Dragon Fire“ е успяла да извади от строя квадрокоптер и да пробие облицовка от метални материали, използвани за корпусите на самолети и кораби. Успешните тестове, от една страна, доближават оръжейната система крачка по-близо до реалното ѝ производство, а от друга – британските военни смятат, че проектът обещава значително намаляване на средствата, нужни за осигурване на „смъртоносна огнева мощ“ с изключителна точност.

Разработен от Лабораторията за отбранителна наука и технологии (Dstl) на Министерството на отбраната на Великобритания, за Dragon Fire се смята, че може да улучи цел с размер на монета, движеща се със скоростта на звука. Въпреки че настоящите тестове са били в рамките на три километра и половина, реалният обхват на системата е значително по-голям, но засега остава класифицирана информация.

Според Dstl „резултатът показва, че Обединеното кралство има водещ световен капацитет в технологиите, свързани с лазерно насочените енергийни оръжия“.

Германия също тества лазерни оръжия

Дали обаче британските военни не избързват в оценката си? В края на октомври, германският флот също се похвали, че успешно е използвал високоенергийно лазерно оръжие, базирано на борда на една от фрегатите му за противовъздушна отбрана, за поразяване на безпилотни апарати. Тестът е проведен от фрегата от клас „Sachsen“ в края на август, в Балтийско море.

Анна Полищук: Уроците на войната за IT индустрията Днес част от екипа на Lalafo е в Полша, друга е останала в Украйна по собствено желание

Високоенергийното лазерно оръжие на германския флот се разработва съвместно от местните компании Rheinmetall и MBDA Deutschland. То е проектирано да атакува цели, движещи се със скоростта на светлината, като работи с голяма прецизност и намалява страничните щети. Системата е предназначена за защита от рояци дронове, но също така е способно да неутрализира високоскоростни лодки, управляеми ракети и снаряди от минохвъргачки, изстреляни отблизо.

„Това е резултат от дългогодишни изследвания и на двете участващи компании. Много от системните компоненти са разработени специално за проекта и комбинирани в тази форма за първи път. Освен това, като се има предвид изключително кратката фаза на интеграция за система с такава сложност, ние сме много горди от постигнатите досега резултати и от това колко добре преминаха изпитанията“, обяснява д-р Томас Баумгертел, ръководител на проекта за Rheinmetall.

Но Китай не спи

Тези успешни тестове обаче не трябва да заблуждават европейските сили, че лидерските позиции в сферата ще бъдат лесна цел. По време на тазгодишното издание на форума Airshow China широко внимание привлече лазерно оръжие, използвано срещу дронове, съобщава местното издание Global Times на 11 ноември. Наречено „убиец на дронове“, оръжието е разработено за нанасяне на ефективни удари по ниски, бавни и малки цели, които летят под височина от един километър, със скорост около 200 км/ч и са по-малки от един квадратен метър.

От изданието посочват, че системата много напомня на друга китайска лазерна система за противовъздушна отбрана - „Silent Hunter“, която Саудитска Арабия обяви, че е придобила на 6 март по време на първото издание на Arab World Defense Exhibition.

Корабът-дрон, създаден да пренася десетки дронове Плавателният съд е създаден да помага при морски катастрофи и може да улавя и атакува цели

Новата китайска лазерна система, наречена LW-30, се разполага върху сухопътни превозни средства и е разработена от China Space Sanjiang Group, която е част от един от най-големите производители на ракети в страната - China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

В сравнение с другите типове оборудване за противовъздушна отбрана, казват от компанията, това оръжие има висока ефективност на удара, способност за многоцелеви удари и може да стреля многократно за кратко време. Освен това може да реагира бързо, тъй като пренасочването на системата отнема само няколко секунди.