Температурите се понижават. Затова властите в украинската столица Киев подготвят повече от 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя от продължаващите руски атаки, съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран БТА.

Атаки с ракети и дронове нанесоха повреди на 40% от украинската енергийна инфраструктура и вече оставиха за кратко големи части от Киев без електричество и водоснабдяване, което наложи въвеждането на ограничения, информира Ройтерс.

Кличко днес написа в приложението "Телеграм", че градските власти обмислят различни сценарии заради ракетните атаки.

"Най-лошият е, ако изобщо няма електроснабдяване, вода или топлоподаване", каза той.

"За този случай ние подготвяме над 1000 пункта за предоставяне на отопление в нашия град", добави Кличко. Пунктовете ще бъдат оборудвани с генератори и ще имат запаси от продукти от първа необходимост като например вода, уточни той.


Украинското правителство призова украинците, които вече са напуснали страната, да останат в чужбина през зимата. То обвини Русия, че е провокирала нова хуманитарна криза, тъй като е принудила още повече хора да избягат, изплашени от перспективата да им се наложи да оцеляват без електричество или топлина през студения сезон.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон въпросите за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след руските ракетни удари, предаде Укринформ.

Зеленски отбеляза ролята на Симсон за присъединяването на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава напомни, че след присъединяването си към нея Украйна е започнала да изнася електроенергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на ЕС.

ериозно са повредили вече близо 40% от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, включително украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.