В началото на войната в Украйна киберпространството беше залято с призиви за набиране на средства в помощ на бежанците, а и на останалите в страната да воюват срещу руските нашественици. Започна набиране на дарения, включително и в криптовалути. С напредването на времето тези призиви се разредиха, а сега вече изглежда, че тенденцията е напът да се обърне.

Според изследване на TRM Labs, компания за оценка на цифрови активи и управление на риска, проруски групи активно набират средства в криптосвета, за да подкрепят паравоенни формирования и операции, действащи в Украйна, както и да заобикалят наложените на Русия западни санкции, съобщава изданието CNBC, цитирано от БТА.

В проучването се твърди, че от началото на войната до края на септември тези групи са успели да наберат около 400 000 долара под формата на криптовалута. Въпросните групи ползват криптирани комуникации през Telegram, за да дадат възможност на желаещите да изпращат средства, които се ползват за финансиране на паравоенни структури, действащи на територията на Украйна, както и за обучението и тренирането им близо да границите на страната.

TRM Labs идентифицира една от тези групи като Task Force Rusich. Тя е вече санкционирана от американското министерство на финансите и е описана като "неонацистка паравоенна група, участваща в бойни действия в Украйна, паралелно с руската армия". В своя канал в Telegram тази група набира криптовалута за закупуване на различни продукти с бойна употреба, включително термовизионно оборудване и средства за комуникация, посочва TRM Labs.

Най-бързо разрастващите се криптопазари В държавите от Персийския залив виждаме по-голяма институционална употреба на криптовалутите

Друга група, създадена през 2014 г., за да подкрепя руските операции в Украйна, носи названието Новоруски координационен център. По данни на TRM Labs той е набрал най-малко 21 000 долара под формата на криптовалута, най-вече биткойни, с цел закупуването на бойни дронове.

Когато Русия беше ударена от финансовите санкции на Запада заради инвазията й в Украйна, се появиха опасения, че Москва може да използва криптосвета, за да набира средства за операциите си. Според експерти в криптосистемата няма достатъчно средства за тази цел.

Кремъл обаче има амбицията да реши този проблем. Министерството на финансите на Русия планира да позволи на всички икономически сектори в страната да приемат биткойни и каквато и да е друга криптовалута за международните си търговски операции, съобщи ТАСС. Така от една страна биха били набрани средства, а от друга биха били заобиколени западните санкции.

По думите на Иван Чебесков, директор на отдела за финансова политика в министерството, "ние ще разрешим международни плащания в криптовалута на всички бизнеси без ограничения".

Интересът към криптовалутите в САЩ намаля и това е урок за всички останали Тръпката тип голяма печалба от лотарията се е поизпарила

Но докато министерството възнамерява да предложи достъп до криптовалутите без ограничения, Руската централна банка е на малко по-различна позиция. "Централната банка подкрепя създаването на пълноценна инфраструктура за циркулацията на цифрови валути в Русия", посочва Чебесков.

С други думи, докато министерството е за подход към регулацията на цифровите активи на местно ниво, централната банка се стреми към по-широк набор от регулаторни действия. Според Чебесков планът на министерството има за цел най-вече да защити интересите на гражданите, но и същевременно да контролира "кога дигиталните валути се използват законно и кога не".

Миналия месец централната банка и министерството на финансите се обединиха около проектозакон, създаващ регулаторна рамка за приемане на цифрови активи при плащания. До съгласието се стигна, след като преди време президентът Владимир Путин изрази опасения, че страната може да изпусне възможностите, които дава криптовалутната система.

Централната банка планира да започне да тества дигитална рубла от април 2023 г. А през 2024 г. трябва да стане възможен обменът на цифрови рубли срещу чужда валута и отваряне на дигитални портфейли на неруски граждани.

Паравоенните групи засега са далече от тези проблеми. Те движат пари в малки обеми, достатъчни им, за да задоволяват част от нуждите си. Според Ари Редборд от TRM Labs за целта те използват борси за криптовалута, които често не спазват правилата за борба с пране на пари и други подобни регулации, и през тях се сдобиват с истински пари.

TRM Labs са използвали комбинация от публично достъпни адреси, а и са правили кръстосани проверки през други сайтове и онлайн дейности, за да идентифицират свързаните с Русия групи. Компанията обаче не се наема да твърди със сигурност, че те са пряко свързани с руското правителство или по един или друг начин са подкрепяни от Кремъл.

Етерът повлече криптовалутите надолу Сега инвеститорите се подготвят за нестабилност

В опит да затвори и това кранче ЕС се готви да затегне допълнително регулациите за криптовалутен обмен с участието на руснаци, съобщават от CoinDesk. Според предложението досегашната възможност за инвестиране в размер до 10 000 евро, въведена през април, ще бъде отменена. А това означава, че руснаците повече няма да могат да държат нито стотинка в европейски крипто портфейли.

Вероятно начини за заобикалянето и на тази забрана ще бъдат открити, но едно е сигурно - войната в Украйна все по-трайно се настанява в света на крипотвалутите и тепърва ще се разгаря с пълна сила.