Години наред етерът не можеше по никакъв начин да предизвика своя "по-голям брат" биткойна и да прекъсне доминацията му в света на криптовалутите. Сега обаче амбициите му може би стават по-реалистични, пише Ройтерс.

Втората по големина криптовалута отнема пазарен дял от биткойна преди изключително важното надграждане на нейната блокчейн система (т. нар. "сливане", или "merge"), което може рязко да намали потреблението на енергия.

Доминацията на биткойна, измерена чрез неговия дял от пазарната стойност на крипто пазара спадна до 39.1% спрямо тазгодишния връх от 47.5%, отчетен в средата на юни, според платформата CoinMarketCap. Етерът, от друга страна, повиши дела си от 16% на 20.5% за същия период.

Той все още е далеч от това да изпревари биткойна като най-популярната криптовалута, но се доближава все по-бързо до тази цел. През януари 2021 г. биткойнът държеше дял от 72%, докато етерът заемаше едва 10% от пазара.

Що се отнася до цената, един етер сега струва 0,082 биткойна - близо до върховете от декември 2021 г. и много над дъното от 2022 г. (0,049 през юни).

Т. нар. "сливане", което се очаква да се осъществи тази седмица след няколко отлагания, може да доведе до по-широко използване на блокчейна на Ethereum, което потенциално ще повиши цената на криптовалутата етер.

Ethereum формира гръбнака на голяма част от визията за интернет „Web3“, където крипто валутите заемат централно място, задвижвайки приложения за децентрализирани финанси и незаменяеми токени.

Пет трудни урока, които инвеститорите научиха тази година Тази година инвеститорите научиха някои трудни уроци, след като продължилият 13 години бичи пазар се срина в объркване и нестабилност

И биткойнът, и етерът понижиха цената си почти наполовина тази година поради опасенията от рязко повишение на лихвените проценти от страна на централните банки и свиването на глобалната ликвидност на финансовите пазари. Въпреки това инвеститорите изглежда харесват идеята за "сливането" на етера, тъй като той поскъпна с над 65% от края на юни. За сравнение, биткойнът почти не е помръднал за същия период.

Отслабващата доминация на биткойна в текущия мечи пазар на криптовалутите е отклонение от предишните пазарни цикли, когато инвеститорите разпродаваха по-непопулярните токени в полза на по-ликвидния и надежден биткойн.

Детронирането на "краля" обаче не е лесна задача, пише Ройтерс.

Биткойнът все още е най-известната криптовалута. Основните инвеститори, които са навлезли в крипто пазара от 2020 г. насам, са склонни да се насочат първо към биткойн, като най-ликвидния и широко търгуван дигитален актив.

Неговата пазарна капитализация от 427 милиарда долара все още е над два пъти по-голяма от тази на етера (210 милиарда долара) и много от участниците на крипто пазара твърдо вярват, че оригиналната цифрова монета остава "златният стандарт" поради ограниченото ѝ предлагане.

Някои играчи са на мнение, че хватката на биткойн върху крипто короната е все още силна, дори и при наличието на други претенденти.