Биткойнът може би е на път да поскъпне, ако се вярва на техническите сигнали напоследък.

Инвеститорите търсят дъно на биткойна, откакто критповалутата изгуби над 60% от стойността си от достигнатото през ноември рекордно ниво от близо 69 000 долара. Близо 2 трлн. долара от стойността на целия пазар на криптовалути бе изтрита през последните месеци.

Индикатор за активността на копачите на биткойн обаче може да даде представа на инвеститорите за евентуалната посока на цената на най-популярната криптовалута.

Копачите удостоверяват трансакциите в мрежата на биткойн, използвайки силно специализирани и енергоемки компютри, за да решават сложни математически задачи. След това те биват възнаграждавани с биткойни за своите усилия. С „изкопаването“ на повече биткойни, решаването на тези задачи става по-сложно.

При пазарни спадове, понижената цена на биткойна може да направи дейността на много копачи нерентабилна. В такива случаи те продават част от биткойните, за да се задържат на повърхността. Те обаче също така изключват платформите си за добив на биткойни, за да пестят пари.

Това се случва при последния пазарен спад и е видимо от т. нар. “хашрейт,” или единицата за измерване на количеството изчислителна мощност, използвана за добива на биткойни. От средата на май, когато започнаха по-сериозните разпродажби на пазара, 30-дневният среден хашрейт пада с над 7%, а в определен период понижението бе от 10%. Това е индикатор, че копачите изключват своите машини.

Хашрейтът, анализиран по различни начини, е използван от инвеститорите в криптовалути, които се опитват да отгатнат дъното на пазара, тъй като капитулацията на копачите често се свързва с късния етап от един цикъл при биткойна.

“В исторически план, капитулацията на копачите има силна връзка с цялостното дъно на пазара,” казва пред CNBC Матю Кимъл, анализатор на дигитални активи в CoinShares.

Хашрейтът и сигналът за покупка

Използвайки всичко това, Чарлс Едуардс, основател на криптофонда Capriole Investments, създава стратегията за “хаш ленти” през 2019 г, за установяване на изгодни възможности за закупувание на биткойни.

Когато 30-дневната средна стойност на хашрейта падне под 60-дневната, това се нарича мечи кръст и е сигнал, че копачите изключват машините си. Обикновено разпродажбите се свързват с тези събития. С излизането на все повече копачи от пазара, трудността на добиването на биткойни намалява, защото има по-малко конкуренция.

Човекът - най-рисковото звено при криптовалутитеЕксперти посочиха най-честите методи за кражба на хакерите

Заради намалената конкуренция повече копачи може да влязат на пазара отново и да се стигне до неговото възстановяване.

“Тези капитулации са болезнени събития за копачите в екосистемата,” казва Едувардс пред CNBC.

Ако се използва неговия метод обаче, когато 30-дневната средна стойност на хашрейта пресече над 60-дневната средна стойност, най-лошото във връзка с капитулацията на копачите изглежда е отминало.

Когато това се случи, а 10-дневната пълзяща средна стойност на цената на биткойна премине над 20-дневната средна стойност, тогава имаме сигнал за покупка на биткойн, според Едуардс.

Според него тези пресичания са се случили в неделя.

В миналото купуването на биткойни в такива моменти е носело сериозна доходност в зависимост от това колко дълго държите криптовалутата, казва Едуардс.

Например, закупуването на биткойни при този сигнал за покупка през август 2016 г. е щяло да генерира на един инвеститор над 3 000% доходност, при положение, че бе задържал биткойните си до върха през декември 2018 г., когато криптовалутата поскъпна до нов рекорд.

Влизането на пазара при този сигнал през август 2021 г., е щяло да генерира над 50% доходност, ако биткойнът бе продаден при върха през ноември 2021 г.

“Създадох този метод през 2019 г. като начин да установявам, кога има сериозен процес на капитулация при копачите на биткойни, тъй като възстановяването от тези събитие обикновено бележи дъна за цената на криптовалутата,” казва Едуардс. “В исторически план това за страхотни период за придобиване на биткойни с невероятна доходност.”

Близо ли е дъното?

От CoinShares са изготвили графика, която показва връзката между хашрейта и цената на биткойна.

Съгласно графиката от CoinShares твърдят, че пазарът в момента е в периода на капитулация на копачите, който обикновено предшества ребалансиране и ръст в цените. В момента, според тази графика, цената на на биткойна е под хашрейта.

Това може да е сигнал, че дъното е близо, според Кимъл.

“Невъзможно е да кажем дали сме достигнали пълна капитулация, но има доказателства, че сме въз фазата на цикъла на добив, при който най-често има капитулация. Ако предишните цикли могат да бъдат използвани за прогнози, тогава, да, изпреварването на хашрейта от страна на цената на биткойна вероятно предшества периода на силно повишение на цената,” казва Кимъл.

Биткойнът се търгува в тесен рейндж между 18 000 и 25 000 долара от средата на юни.

Има обаче рискове тези индикатори да не се окажат положителни, както са били в миналото, заради макроикономическа среда.

Световната икономика в момента е в много различно състояние в сравнение с предишните цикли при криптовалутите. Има висока инфлация и повишаващи се лихви в световен мащаб, аспекти, които липсваха преди.

Рисковите активи като щатските акции и по-конкретно индекса Nasdaq, с който биткойнът е в близка корелация, бяха обект на сериозни разпродажби тази година.

“Разбира се, всичко това все още е базирано на историческо сходство, а ние сме различна макрикономическа среда,” казва Виджей Аяр, вицепрезидент, на криптоборсата Luno, отговарящ за корпоративното развитие.

“Основните рискове остават икономиката и инфлацията, но дори и в този случай ние сме по-близо до пик на онфлацията, отколкото не, а това също така показва, че при рисковите активи сме по-близо до дъно, отколкото не.”