Най-голямата борса за криптовалути в света Binance отчита ръст в броя на клиентите си заради нарастващата инфлация и поскъпването на долара, което поставя под натиск валутите на развиващите се пазари.

"Сега, когато виждаме как цените на всичко растат в световен мащаб, все повече и повече хора виждат в криптовалутите, като биткойн, начин да се предпазят от инфлацията“, заяви директорът на Binance за Латинска Америка Максимилиано Хинц, цитиран от Ройтерс.

Той дава за пример Аржентина, където годишната инфлация е 90%. Страната се превърна в един от най-големите пазари за Binance, заедно с Бразилия и Мексико.

Тази година гражданите на Аржентина наливат голяма част от спестяванията си в биткойни, въпреки срива в цените на криптовалутите.

Докато Ел Салвадор предизвика сериозен интерес с приемането на биткойна като законно платежно средство, Хинц припомня, че други латиноамерикански държави все още не са приели смислено законодателство за криптовалутите, въпреки че той не смята това за нещо непременно лошо за компанията.

Пет прогнози за пазара на криптовалути през 2027 г.Годината е 2027 - време на революционни иновации и технологичен напредък, но също и време на хаос

"Регулацията е рамка, но не винаги е лошо, ако нещо не е изрично регламентирано. Ако нещо не е забранено, значи е законно", казва още Хинц.

Президентът на Ел Салвадор Найиб направи огромен залог в полза на биткойна, превръщайки го в законно платежно средство и купувайки криптовалути на стойност над 100 милиона долара.

Дигиталните пари обаче загубиха около 50% от стойността си тази година, което предизвика и известни проблеми в страната.