Пет прогнози за пазара на криптовалути през 2027 г.

1481
Пет прогнози за пазара на криптовалути през 2027 г.

© Pixabay

Годината е 2027 - време на революционни иновации и технологичен напредък, но също и време на хаос.

Как обаче ще изглежда пазарът на криптовалутите след пет години?

Известно е, че дългосрочните прогнози са трудни, но в същото време те представляват и полезни мисловни експерименти.

Една година е твърде кратък период за фундаментални промени, но пет години са напълно достатъчни за много сериозни трансформации, особено в сферата на високите технологии.

Електронното издание Cointelegraph обобщава кои са най-неочакваните и шокиращи събития, които биха могли да се случат на крипто пазара през следващите пет години.


Метавселената ще се провали

Метавселената е гореща тема в момента, но повечето хора нямат дори най-малка представа какво, всъщност, включва тя. Метавселената е холистичен виртуален свят, който съществува постоянно, работи в реално време, събира неограничен брой потребители, има собствена икономика, създаден е от самите участници и се характеризира с безпрецедентна оперативна съвместимост.

Различни приложения могат (поне на теория) да бъдат интегрирани в метавселената, включително игри, платформи за видеоконференции, услуги за издаване на шофьорски книжки и почти всичко останало, за което се сетите.

Това определение ясно показва, че метавселената не е толкова нов феномен. Игрите и социалните мрежи, които включват повечето от функциите, посочени по-горе, съществуват от доста време.

Оперативната съвместимост обаче е проблем, който трябва да бъде разгледан сериозно. Би било много полезна функция да можете лесно да прехвърляте цифрови активи или акаунти между различни игри, без да сте свързани към конкретна платформа.

Но метавселената никога няма да може да задоволи всяка нужда. За някои услуги дори няма особено основателни причини въобще да се интегрират с нея, а други ще останат изолирани поради нежеланието на техните оператори да предадат контрола върху тях.

Има и технически аспект, който трябва да се вземе предвид. Според киберпънк културата от 80-те и 90-те години на миналия век, метавселената на бъдещето означава "пълно потапяне". В момента подобно усещане се смята за възможно само с използването на очила за виртуална реалност.

VR хардуерът става все по-добър всяка година, но все още не е това, което всички очакваха. Технологията си остава нишов феномен дори сред най-запалените геймъри. По-голямата част от обикновените хора никога няма да сложат такива очила, за да се обадят на баба си или да продадат някаква криптовалута на борса.

Истинското потапяне изисква технологичен пробив, като интелигентни контактни лещи или Neuralink, но вероятността подобни технологии да бъдат масово разпространени след пет години е много малка.

Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?Цената на биткойна се срина тази година, отслабвайки аргумента, който почитателите на криптовалутите често изтъкват, че може да бъде ефективен хедж срещу инфлация в бурни времена за икономиката

Дигиталните портфейли ще се превърнат в „супер приложения“

Активният потребител на децентрализираното финансиране (т. нар. DeFi) е принуден да се справя с десетки протоколи в наши дни. Портфейли, интерфейси, борси, мостове, протоколи за заеми — има стотици от тях, а броят им нараства ежедневно.

Да живееш с такъв набор от технологии е неудобно дори за напредналите потребители. Перспективите за масово използване на тези услуги не са съвместими с подобно състояние на нещата.

За обикновения потребител е най-добре да има достъп до максимален брой услуги, достъпни чрез ограничен брой универсални приложения. Оптималният избор е, когато те са интегрирани направо в портфейла им, включително съхранение, обмен и прехвърляне към други мрежи.
 
Обикновено потребителите не се интересуват коя борса или блокчейн мост използват. За тях са важни сигурността, скоростта и ниските такси. Значителен брой DeFi протоколи, в крайна сметка, ще се превърнат в back-end приложения, които обслужват популярни портфейли и интерфейси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg