Акциите на американската криптоборса Coinbase паднаха с 10.55% към затварянето на търговията във вторник, 9 август, като след това се понижиха с още 5.34%.

Крипто борсата отчете пред акционерите спад от почти 64% в приходите за тримесечието и загуба от 1.1 млрд. долара, съобщава CNBC.

Операторът за обмен на криптовалута понижи своята годишна прогноза за трансакциите на потребителите и заяви, че през тримесечието е съкратил 18% от персонала си.

Компанията не оправда прогнозите на анализатори. Разпределената загуба възлиза на 4.98 долара на акция срещу очакваните 2.65 долара, съгласно допитване на Refinitiv. Анализаторите очакваха приходи от 832.2 млн. долара, а компанията отчете 808.3 млн. долара.

Приходите на Coinbase са намалели с почти 64%, тъй като инвеститорите избягаха от крипто пазара след рязкото покачване през 2021 г. Приходите от трансакции на дребно бяха 616.2 млн. долара, което е с 66% по-малко от прогнозата на анализаторите за 667.1 млн. долара, според допитване на StreetAccount.

В писмо до акционерите Coinbase съобщи за чиста загуба в размер на 1.1 млрд. долара. През същото тримесечие на миналата година чистата печалба е 1.59 млрд. долара.

Само загубите от обезценяването на безналичната криптовалута възлизат на 377 млн. долара. Собствените криптовалутни активи на Coinbase в края на юни са 428 млн. долара, сравнено с 1 млрд. долара в края на март. Над 40% от активите от криптовалути са били в биткойни.

Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?Цената на биткойна се срина тази година, отслабвайки аргумента, който почитателите на криптовалутите често изтъкват, че може да бъде ефективен хедж срещу инфлация в бурни времена за икономиката

Второто тримесечие се превърна в изпитание за устойчивостта на криптокомпанията и беше сложно като цяло, се казва в писмо на борсата до инвеститорите.

Криптоборсата отбелязва, че промените на пазара са повлияли на поведението на потребителите, обема на търговете и дохода от трансакциите, но подчертава “силата на нашата програма за управление на рискове”.

Компанията допълва, че за този период е имала 9 млн. потребители, извършващи трансакция поне веднъж на месец, сравнено с 9.2 млн. през първото тримесечие. Това е повече от консенсусната прогноза на StreetAccount за 8.7 млн. потребители.

Акциите на Coinbase паднаха със 75% през второто тримесечие, докато цената на биткойн се понижи с около 59%. Coinbase заяви, че удължава своя мораториум върху наемането на нови служители в обозримо бъдеще и е намалила броя им с 18%.

Активите на платформата са паднали на тримесечна база до 96 млрд. долара от 256 млрд. долара, главно поради натиска върху цените на криптовалутите, съобщи Coinbase.

Защо тази крипто зима няма аналог в историята на пазара на криптовалути?Има неща около последния срив, които го правят различен от предишните понижения на крипто пазара

От писмото на компанията до акционерите разбираме, че по-голямата част от отлива на клиенти през второто тримесечие се дължи на институционалните клиенти: те „намалиха риска и продадоха криптовалути за фиатни пари, вместо да изтеглят своите криптовалути на друга платформа“.

Пазарният дял на крипто борсата в общата капитализация на крипто пазара намаля до 9.9% от 11.2% през Q1, се казва в писмото. Биткойнът представлява 31% от приходите от транзакции за тримесечието - най-високото ниво от Q1 на 2021 г., докато 22% от приходите от транзакции се дължат на етериум.

Прогнозата на Coinbase за цялата година е следната: тя очаква от 7 до 9 млн. потребители, които да извършват трансакции всеки месец. Ръководството на крипто борсата заяви, че очаква средният доход от трансакции на един потребител да бъде в долния край на диапазона от 20 долара, а не на нивата преди 2021 г.

Компанията съкрати разходите за маркетинг и понижи прогнозата си за разходите, включително за технологии, разработка, административни разходи, инфраструктура и т.н.