Биткойнът приключи най-лошия месец в историята си, губейки над 38% от стойността си през юни.

Етерът, който е втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, завърши същия период с понижение от около 47%.

Въпреки че слабото представяне при дигиталните активи е част от едно по-мащабно бягство от риска, доверието в криптопазара, по-конкретно, беше разтърсено в последните седмици, след като големи компании изпаднаха в неплатежоспособност.

През май популярният стейбълкойн проект UST и свързаният с него токен луна се сринаха, генерирайки обща загуба в размер на 60 млрд. долара. След това в началото на юни криптобанката Celsius, която обещаваше на потребителите високи лихви по техните депозити от криптовалути, спря тегленията за клиенти, изтъквайки като причина “екстремните пазарни условия.”

В понеделник крипто хеджфондът Three Arrows Capital изпадна в просрочие по заем на стойност над 670 млн. долара. Позовавайки се на свои източници, CNBC информира вчера, че FTX планира да придобие криптобанката BlockFi за 25 млн. долара. Това е с 99% под последната пазарна оценка на BlockFi.

Българка влезе в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпнициТова е и единствената жена в списъка

Всичко това идва на фона на съкращения на служители в цялата криптоиндустрия, в това число в Coinbase, чийто акции поевтиняха с около 40% през юни, записвайки спад в четвърти пореден месец.

До известна степен екстремната волатилност е цената, която се плаща за участието на пазара на дигитални активи. През последното десетилетие биткойнът премина през два продължителни периода на ниски цени, преди да поскъпне.

При предишната крипто зима през 2018 г. биткойнът изгуби над 80% от стойността си, преди цената да тръгне нагоре, като, в крайна сметка, достигна връх от около 69 000 долара през ноември 2021 г.

Спадът в цената на биткойна през юни беше най-големият за криптовалутата, откакто тя може да се търгува на борси през 2010 г. Над 2 трлн. долара от стойността на криптопазара беше изтрита в рамките на месеци, от което пострадаха инвеститорите на дребно, които залагаха сериозно на крипто проекти, определяни като сигурни инвестиции.

Пазарната капитализация от под 1 трлн. долара е много малка, в сравнение с БВП на САЩ, който е 21 трлн. долара, или пазара на имоти, който се оценява на 43 трлн. долара. Щатските домакинства обаче притежават една трета от световния крипто пазар, по оценки на Goldman Sachs.

Проучване на Pew Research Center също така показва, че 16% от възрастните в САЩ са инвестирали, търгували или използват криптовалута.

Много почитатели на биткойна обаче очакват ново съживяване и в момента купуват на нива, които те смятат, че ще са рекордно ниски. Майкъл Сейлър написа в Twitter тази седмица, че MicroStrategy е придобила 480 бикойна за около 10 млн. долара, с което компанията вече притежава биткойни за около 4 млрд. долара.