Има различни инвестиции, които можете да направите.

Във всеки един от случаите е важно да отчетете един ключов фактор: риск срещу възвръщаемост.

Принципно казано, колкото по-голям е потенциалът на инвестицията за възвръщаемост, толкова по-голяма е вероятността от рязък спад в стойността й.

Когато искате да извлечете максимума от своето портфолио на възвръщаемост, запитайте се: Какво ще значи за мен сериозен спад в инвестициите ми?

Този въпрос изисква многостранен отговор. Такъв, който изследва както как спадът в портфолиото ви би се отразил съществено на вашите финанси, така и как реагирате емоционално на загуба на пари.

Много инвестирори в последно време успяха да открият отговора на този въпрос от първа ръка. Фондовият пазар се срина с почти 24% между януари и средата на юни, а много отделни акции и по-нестабилни активи, като криптовалути, се представиха много по-зле, пише CNBC.

Ако напоследък волативността на пазара ви е засегнала малко повече от това, което сте очаквали, обмислете дали не е време за интроспекция, казва Кристин Бенц, директор “Лични финанси и пенсионно планиране” в Morningstar.

Милиардерска династия от мъже прибягва до жени да управляват състоянието йАнглийската династия Гросвенър, чието мултимилиардно състояние води началото си до зестра от родителите на 12-годишна булка, предава основния си източник на богатство по мъжката наследствена линия от векове

Много хора навлязоха на пазара през 2020 и 2021 г., тъй като той вървеше нагоре, отбелязва Бенц и допълва, че сега е добър момент за дълбоко поемане на въздух, стъпка назад и обмисляне какво е най-подходящото ниво на риск, което можете да дадете на своето портфолио.

Лесно можете да разберете дали рискувате твърде много в инвестициите си. Няколко съвета от експерти:

Разберете какви са рисковите ви капацитет и толерантност

Връщаме се на основния въпрос: Какво би означавало за вас сериозен спад в стойността на портфолиото ви?

Първо, спадът във вашето портфолио би повлиял съществено на останалата част от финансовия ви статус. Това е вашият рисков капацитет.

Ако сте на години от осъществяването на дългосрочна цел, като например пенсиониране, краткосрочните спадове в портфолиото ви не са непременно голяма работа, защото вашите инвестиции имат десетилетия за възстановяване.

Дясната ръка на Бъфет: Избягвам криптовалутите като мръсна помийна ямаКриптовалутите са инвестиция в нищото, смята Чарли Мънгър

Ако обаче целта ви е в близко бъдеще, голяма загуба може да провали плановете ви. Ако част от портфолиото ви е било предназначено за първоначална вноска за къща тази година, например, може да не сте в състояние да си позволите спад от 24%.

Второ, как се чувствате, когато виждате големия спад в портфолиото ви? Разбира се, че зле. Но колко зле? Намръщено преглеждате всяка сутрин брокерската си сметка или продавате всички инвестиции, които притежавате в изблик на паника?

Професионалистите в инвестирането наричат способността ви да се придържате към финансовия си план в лицето на инвестиционни загуби - толерантност към риска.

Добре е да се паникьосвате, когато големи червени числа започнат да изпълват страницата ви с портфолио, казва Брад Клонц, сертифициран финансов плановик и професор по финансова психология в университета Крейтън. Но ако позволите на тази паника да ви подтикне към необмислени финансови решения, потенциално бихте могли да навредите на финансите си, допълва той.

Кой не се паникьосва, продължава Клонц. Ако сте на скоростно влакче и стомахът ви се върти, това е нормално, казва той.

Как да инвестираме като Бъфет по време на рецесия?В периода 2020 – 2022 г. цените на акциите се изстреляха към луната. Тази година бяха върнати обратно на Земята

Проблемът е налице, когато това ви кара да скочите от влака и никога повече да не се качите на него.

Как да поемем точната доза риск?

Ако неотдавнашното колебание на пазара не е повлияло на финансовите ви планове, тогава единствените ви следващи стъпки са да останете в курса. Но ако сте се отклонили от плановете си или никога не сте имали план на първо място, време е да приведете портфолиото си в правилната посока.

Започнете с определяне на толерантността си към риск, предлага Бенц.

Помислете какво се опитвате да постигнете и близостта си до момента, в който ще имате нужда от парите. Възможно е да имате нужда от подпортфейли за различни цели, казва експертът.

Могат ли високите цени на имотите да навредят на икономиката?Интересът на икономистите към земята и имотния пазар е нараствал и изчезвал с течение на времето

По принцип по-младите хора, които спестяват за пенсия, може да инвестират част от портфолиото си предимно в широко диверсифициран набор от акции, казва Бенц. Те предлагат по-висока дългосрочна възвръщаемост от други видове активи, но също така са склонни да вървят с по-голям риск.

“За краткосрочни или средносрочни цели, които са от една до три години, „помислете за добавяне на по-сигурни активи, като пари в брой, фондове за краткосрочни облигации и фондове за държавни облигации на САЩ“, казва Бенц.

Винаги мислете как бихте реагирали на загуби в бъдеще

Капацитетът за риск няма значение, ако възнамерявате да промените добре начертания си план, когато се чувствате неудобно от загубите, които сте понесли за кратко време.

В интернет може да откриете изобилие от въпросници, с чиято помощ да определите толерантността си към риск. Да проучвате своето поведение по време на спад също е полезно упражнение.

За да избегнете паниката, която може да сте изпитали през първата половина на тази година, помислете за намаляване на разпределенията си към по-рискови активи, като акции и криптовалута. Може също да помислите за инвестиране във фонд, който управлява разпределенията вместо вас.