Днес биткойнът достигна най-ниското си ниво от юни насам, търгувайки се под 19 000 долара след спада на фондовите пазари в световен мащаб и на фона на засилващия се американски долар. Стойността на целия пазар на криптовалути също се понижи под 1 трлн. долара, тъй като дигиталните монети се разпродаваха повсеместно.

Сутринта биткойнът се търгуваше за около 18,812,6 долара, което бележи спад с над 5%, сочат данните на CoinDesk.

Етерът, който далеч изпревари печалбите на биткойн през последните месеци, падна с повече от 8% до 1518,59 долара.

В момента централните банки по света се борят с необузданата инфлация чрез затягане на паричната политика. Федералният резерв на САЩ предприе серия от увеличения на лихвените проценти с общо 2,25 процентни пункта, а пазарите очакват да има още такива повишения, пише CNBC.

Затягането на политиката от страна на Фед укрепи американския долар, което се отрази върху рисковите активи.

Биткойнът се търгува в зависимост от акциите и така, ако те паднат, същото се случва и с криптовалутата.

Според Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративно развитие и международно развитие на крипто борсата Luno, макросредата продължава да е трудна и доларът продължава да достига върхове.

Това се отразява на всички рискови активи, както виждаме, отбелязва той.

Близо ли сме до дъното при биткойна?Биткойнът може би е на път да поскъпне, ако се вярва на техническите сигнали напоследък

Когато доларът започне да върви надолу, тогава можем да видим рисковите активи, какъвто е биткойнът, да се тръгне нагоре, допълва експертът.

Тази година крипто пазарът беше ударен, като почти 2 трилиона долара бяха изтрити от стойността му след пика през ноември.

Биткойнът е с около 60% под рекордния си връх от 68 990,90 долара, достигнат през ноември. Разпродажбите са вследствие на трудната среда за рискови активи, както и от специфични крипто проблеми, включително провалили се проекти и фалити в индустрията.