GPS, или Глобалната система за позициониране, е най-старата и най-широко използваната платформа за сателитна навигация в света с 6 милиарда потребители. GPS е собственост на правителството на САЩ и се управлява от Космическите сили - независим военно звено, което е организирано в рамките на Военновъздушните сили на САЩ.

Първоначално GPS е проектирана като военен инструмент и се използва за дейности като насочване на ракети и управление на дронове, припомня CNBC, но с времето технологията се превръща в незаменима част от живота на цивилните граждани.

"Ако системата бъде атакувана, това би могло да доведе до спиране на много области на логистиката и веригата за доставки, дори на земеделието, транспортната система, самолетната система", казва републиканецът Мики Шерил (окръг Ню Джърси), който е и съпредседател на GPS Caucus в Камарата на представителите.

Но САЩ не са единствената държава със собствена глобална навигационна спътникова система. Русия има ГЛОНАСС, а Европейският съюз - Galileo. Най-новият участник пък е китайското “съзвездие” Beidou.

Създадена от българин компания започна изследвания на лекарства в КосмосаVarda Space Industries на Делян Аспарухов изстреля първата си орбитална развойна капсула в понеделник
Исторически погледнато, светът на спътниковата навигационна технология е основан на сътрудничество, като всяка държава или група държави, какъвто е случая с Galileo, предлага безплатно използване на съответните си системи на международната общност.

Но Китай от години разбира важността на това да има своя собствена глобална навигационна система, казва Сара Сюъл, която е била заместник държавен секретар по въпросите на гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека на САЩ, преди да стане изпълнителен директор на компанията за рискови инвестиции In-Q-tel. "Китайците казват, че когато са загубили възможността да проследяват изстреляните от тях ракети при един от сблъсъците по време на кризата в Тайванския проток, са решили, че това е истински сигнал за събуждане, че трябва да имат собствена система, за да могат да осигурят непрекъснато покритие, висока степен на точност и да не разчитат на друга държава за нещо, което е толкова важно за военните им операции."

Сателитен гигант влиза в голямата битка за интернет спътнициЗалогът е сливане с британската компания OneWeb
Експертите обаче твърдят, че китайската система Beidou е нещо повече от военна мощ. Както GPS направи за САЩ, Beidou стимулира масирано икономическо развитие в Китай, което според китайските държавни медии ще достигне 156 млрд. долара до 2025 г. Освен това тя помага на страната да придобие глобално влияние.

"Китай е обвързал износа на много други форми на инфраструктурата си с видовете данни за позициониране, навигация и време, които предоставя чрез Beidou. Пекин интегрира това с китайските предложения за 5G и субсидира свързани проекти чрез няколко свои инициативи като "Цифров път на коприната", казва в заключение Сюъл.