На фона на съобщенията, че Китай разширява възможностите си за електронно подслушване в Куба - нещо, което Пекин отрича, китайската мрежа за военно наблюдение има да извърви още дълъг път, за да се изравни с мащабите и обхвата на САЩ и техните съюзници, категорични са анализатори в областта на отбраната и разузнаването пред Reuters.

Сигнално разузнаване

Петима анализатори в областта на отбраната и разузнаването и четирима дипломати, интервюирани от новинарската агенция, казват, че мащабните военни операции, дори в мирно време, изискват мащабни акции за засичане на комуникации и електронни излъчвания, които са част от така нареченото сигнално разузнаване - SIGINT.

Те могат да бъдат насочени както към разговори между военни командири, така и към комуникациите на балистична ракета с командния ѝ център или микровълнов обмен между сателит и наземна станция. Целта на подобни кампании е генерирането на информация, която може да бъде използвана срещу противниците в даден конфликт.

Associated Press: Китай има шпионска база в Куба поне от 2019 г. Преди дни WSJ съобщи, че Пекин и Хавана са постигнали принципно споразумение за изграждане на станция за електронно подслушване на острова
Дори и комуникациите да не могат да бъдат декодирани, проследяването на обема и времето на сигналите само по себе си може да осигури жизненоважна разузнавателна информация, твърдят експертите. Още повече, че радарите и оборудването за заглушаване също създават електронни подписи, които могат да бъдат уловени.

Не на последно място, въпреки че оптичните кабели и мрежите за мобилни телефони усложняват SIGINT усилията, военните все още редовно комуникират по радиочестоти.

Големите армии разполагат с кораби, самолети за наблюдение, сателити, а понякога и подводници, способни да събират такива сигнали, но наземните станции са тези, които разширяват истински обхвата и обсега на една държава. Съединените щати и техните съюзници например разполагат с обширна глобална мрежа за военно наблюдение, съсредоточена около подслушвателните пунктове на групата "Пет очи", включваща САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, и дългогодишното военно присъствие на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително обекти в Тайван, Гуам и Диего Гарсия, британска територия.

Защо в Куба?

Станцията в Куба е важна за Народноосвободителната армия по няколко причини. Тя поставя в обсег източното крайбрежие на САЩ, включително военните и гражданските космически изстрелвания във Флорида и няколко големи армейски и военноморски бази.

Комунистическа партия засилва усилията си да противодейства на всички предполагаеми вътрешни и външни заплахи
В същото време близостта на Куба до екватора може да улесни наблюдението на геостационарни военни сателити, казва един от източниците на Reuters. Тя би могла също така да помогне на Китай да наблюдава развитието на сателитната мрежа Starlink на SpaceX - комуникационен инструмент, който украинските сили използват широко в конфликта си с Русия.

Карл Тейър, професор в Академията на австралийските отбранителни сили към Австралийския национален университет, на свой ред коментира, че макар Китай да има да извърви дълъг път, за да настигне САЩ и техните съюзници, станцията в Куба отваря нов фронт в съперничеството в областта на SIGINT.

Освен възможностите за наблюдение, голямото и постоянно присъствие в Куба "е важен символ, който се намира точно под носа на САЩ и отразява глобалните амбиции на Китай", казва той.

Какво има Китай?

Анализатори в областта на отбраната и дипломати, които следят военната модернизация на Китай, казват, че Пекин разполага с големи подслушвателни пунктове в континенталната част на Китай и на остров Хайнан, но че по-широките му глобални операции остават в процес на разработка.

Нов доклад: Китай може да преобърне ядрения баланс до края на десетилетиетоРеалните амбиции на Китай се разминават с декларираните цели за минимални ядрени сили с оглед на националната сигурност
Според проучване на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон (IISS) от 2018 г., след като през последното десетилетие Китай си възвърна и укрепи редица спорни рифове в Южнокитайско море, той е изградил нова инфраструктура за SIGINT, достигаща дълбоко в Югоизточна Азия. Пекин управлява собствена система от глобални навигационни спътници Beidou и разполага големи кораби за космическо проследяване в Индийския и Тихия океан, както и по-малки плавателни съдове за морско наблюдение и самолети за ранно предупреждение.

Според изследването на IISS Military Balance Китай експлоатира 207 спътника, включително 86 за SIGINT и операции за ранно предупреждение. В доклада на Пентагона за китайската армия от 2022 г. пък се казва, че корабите за проследяване се управляват от разширяващите се Сили за стратегическа поддръжка (SSF) на страната, които могат да следят изстрелването на балистични ракети и сателити. SSF разполагат с проследяващи и командни станции и в Намибия, Пакистан и Кения, както и в Аржентина, става ясно още от доклада.

Но, казват експертите, докато Китай изгражда глобална мрежа за военно разузнаване, той не разполага със система от съюзи и партньорства по подобие на САЩ, които да подпомогнат усилията му за дискретно наблюдение.

Китай и Северна Корея засилват шпионския натиск срещу САЩ и съюзницитеДокато Пекин използва нова хакерска група срещу ключова инфраструктура, Пхенян забързва изстрелването на военни сателити
Други потенциални локации

В изказване в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не се посочват други държави, за които да има информация, че Китай обмисля да ги превърне в подслушвателни пунктове, но някои западни дипломати не изключват натиск за поставяне на нови съоръжения в южната част на Тихия океан и в Индийския океан. В доклада на Пентагона са посочени 14 страни, в които Китай "вероятно е обмислял" да изгради военни логистични съоръжения, включително Мианмар, Шри Ланка, Танзания и Ангола.

"Тази тенденция само ще се засилва покрай стремежа за глобален обхват на Китай", казва базираният в Сингапур анализатор в областта на отбраната Александър Нийл. "Навсякъде, където Китай установява своя военен отпечатък, ще създава нов капацитет за SIGINT."