Западни микрочипове, използвани за захранване на смартфони и лаптопи, продължават да навлизат в Русия и да захранват нейния военен арсенал, показва нов анализ, публикуван от CNBC.

Търговските данни, анализирани от телевизията, показват, че Москва се снабдява с все повече полупроводници и други модерни западни технологии чрез държави посредници като Китай.

През 2022 г. Русия е внесла полупроводникови технологии на стойност 2,5 млрд. долара, в сравнение с 1,8 млрд. долара през 2021 г., а полупроводниците и микрочиповете играят ключова роля в съвременната война, като захранват редица инструменти, включително безпилотни самолети, радиостанции, ракети и бронирани превозни средства.

KSE Institute - аналитичен център към Киевското училище по икономика, анализира 58 части от критично руско военно оборудване, възстановени от бойното поле в Украйна, и открива над 1000 чуждестранни компонента, предимно западни полупроводникови технологии. Много от тези компоненти са обект на експортен контрол, но според анализатори, с които CNBC разговаря, сложните търговски пътища през Китай, Турция, Обединените арабски емирства и други страни правят така, че те все още успяват да достигнат Русия, увеличавайки предвоенните запаси на страната.

Най-мощните военни сили в света за 2023 г.Отчетени са фактори като военно оборудване и войски, с които разполагат държавите, както и финансово състояние, географско положение и ресурси
"Русия все още е в състояние да внася всички необходими критични компоненти, произведени на Запад, за своята армия", казва Елина Рибакова, старши научен сътрудник в Peterson Institute for International Economics и един от авторите на доклада на KSE Institute. "Избягването и заобикалянето на санкциите в момента е изненадващо нагло".

Спорни вериги за доставки

Не всички модерни технологии са обект на западните санкции срещу Русия. Много от тях се наричат изделия с двойна употреба, което означава, че имат както гражданско, така и военно приложение, и поради това попадат извън обхвата на целенасочения контрол върху износа, посочва още CNBC. Един микрочип например може да се използва както в пералня, така и в дрон.

Въпреки това много от тези продукти произхождат от западни държави, които са въвели строги търговски забрани срещу Москва и по-специално срещу нейните военни. Всички продукти с произход от САЩ, с изключение на храни и лекарства, например не могат да достигат до руската армия.

Но според проучването на KSE повече от две трети от чуждестранните компоненти, идентифицирани в руското военно оборудване, в крайна сметка произхождат от компании със седалище в САЩ, а други идват от съюзници на Украйна, включително Япония и Германия.

Иранските оръжия убиват със западни технологииПрез 2006 г. Иран незаконно придобива двигатели за дронове, произведени от германската компания Limbach Flugmotoren
Отделно от това проучване на Royal United Services Institute установява, че руската армия използва над 450 различни вида компоненти, произведени в чужбина, в своите 27 най-модерни военни системи, включително крилати ракети, комуникационни системи и комплекси за електронна война. Много от тези части се произвеждат от добре познати американски компании, които създават микроелектроника за американската армия.

"С течение на десетилетия неруските високотехнологични системи и технологии станаха по-напреднали и наистина се превърнаха в индустриални и световни стандарти. Така че руската армия, както и гражданската икономика на страната, станаха зависими от тях", казва Сам Бендет, съветник в американския Center for Naval Analyses. “Широкото приложение на тези технологии доведе до това, че те се преплетоха в глобалните вериги за доставки и следователно станаха по-трудни за контролиране. В същото време санкциите срещу Русия до голяма степен се ограничават до западните съюзници на Украйна, което означава, че много държави продължават да търгуват с Москва”.

Търговията между Русия и Китай се увеличава

Търговските потоци могат да бъдат много объркани. Обикновено една пратка може да бъде продадена и препродадена няколко пъти, често чрез законни компании, преди да достигне до неутрална държава посредник, след което да бъде продадена на Русия, акцентира още CNBC.

Данните сочат, че Китай е най-големият износител на микрочипове и други технологии, които се намират в ключови елементи на бойното поле, за Русия. На сметката на страната отиват над 87% от общия внос на полупроводници в Русия през четвъртото тримесечие на 2022 г., в сравнение с 33% през четвъртото тримесечие на 2021 г. Повече от половината (55%) от тези стоки не са били местно производство и са доставени в Русия чрез посредници от Китай и Хонконг.

Ким Чен Ун показа новите си оръжия на Русия и КитайСевернокорейският лидер получи
"Това не бива да се приема като изненада, защото Китай наистина се опитва да трупа и да реализира печалби и изгоди от факта, че Русия е икономически изолирана", категорична е Елена Юрченко, съветник в Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Междувременно Москва също така е увеличила и вноса си от т.нар. страни посредници в Кавказ, Централна Азия и Близкия изток, според данните за националната търговия.

Износът за Русия от Грузия, Армения и Киргизстан например, е нараснал рязко през 2022 г., като значителен дял от увеличението се пада на превозни средства, самолети и плавателни съдове. В същото време износът на Европейския съюз и Обединеното кралство за тези държави се е увеличил, докато пряката им търговия с Русия е намаляла.

"Много от тези държави наистина не могат да прекъснат определени видове търговия с Русия, особено онези, които граничат със страната като Грузия, както и държавите в Централна Азия, които поддържат много значителен търговски баланс с Руската федерация", посочва Бендет.

Затягане на санкциите

Нарастващите търговски потоци предизвикаха призиви от страна на западните съюзници или да се привлекат повече държави към санкциите, или да се наложат вторични санкции на определени субекти, действащи в тези държави, в опит да се задуши военната мощ на Русия.

Американската армия взима на въоръжение най-мощния лазер на Lockheed MartinПрограмата IFPC-HEL интегрира високоенергийна лазерна технология в настоящите отбранителни системи
През юни 2023 г. Европейският съюз прие нов пакет от санкции, който включва инструмент срещу заобикалянето на ограниченията за "продажбата, доставката, трансфера или износа" на определени санкционирани стоки и технологии на трети държави, действащи като посредници на Русия.

Пакетът също така добавя 87 нови компании в различни държави, включващи Китай, Обединените арабски емирства и Армения, към списъка на тези, които пряко подкрепят руската армия, и ограничи износа на 15 технологични елемента, открити в руското военно оборудване в Украйна.

"Ние не налагаме санкции на самите държави. Това, което правим, е да попречим на вече санкциониран продукт, който не трябва да достига до Русия, да достигне до нея чрез трета държава", коментира говорителят на ЕС Даниел Фери.

Много анализатори обаче са скептично настроени, че мерките са достатъчни.

″Санкциите могат да действат срещу, да речем, Армения или Грузия, които не са големи търговски партньори на Европейския съюз или на Съединените щати. Но когато става въпрос например за Китай или Турция, това е много малко вероятен сценарий", категорична е Юрченко от Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Други казват, че отговорността в крайна сметка е на компаниите, които трябва да направят повече, за да наблюдават веригите си за доставки и да предотвратят попадането на стоките си в неподходящи ръце.

"Самите компании трябва да разполагат с инфраструктура, за да могат да проследяват и да спазват експортния контрол. Ако наистина имаме определени морални ценности или цели в областта на националната сигурност, не можем да даваме на Украйна с едната ръка, а с другата - на Русия", предупреждава в заключение Рибакова.