Руският президент Владимир Путин подписа закон, налагащ 10% данък върху свръхпечалбите на големите компании.

Информацията предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Документът е публикуван на официалния сайт за правна информация, поддържан от руските власти.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Данъкът трябва да бъде платен не по-късно от 28 януари 2024 г., ще се начислява във федералния бюджет и ще има ендократен характер.

Очаква се да донесе постъпления от 300 млрд. рубли.

Данък върху свръхпечалбата ще трябва да плащат организации, чиято средноаритметична печалба за 2021 г. и 2022 г. превишава 1 млрд. рубли.

Путин качи администрацията на руски автомобили, но руснаците искат китайскиПродажбите на автомобили в Русия са се увеличили със 168,8% на годишна база през юли

Предвижда се организациите от редица категории да бъдат изключени от обхвата на данъка - малки и средни предприятия; организации, плащащи единен селскостопански данък; руски организации, създадени след 1 януари 2021 г. (с изключение на създадените след преструктуриране), чуждестранни организации, започнали дейностт в Русия чрез постоянни представителства след 1 януари 2021 година.

От обхвата са изключени и компании от петролногазовия сектор и добива на въглища.

Както поясни по-рано министърът на финансите Антон Силуанов, за такива компании още през текущата година са предвидени допълнителни данъчни мерки.

Водещи световни компании не изпълняват обещанието си да напуснат РусияНякои компании защитават присъствието си в Русия с желанието да избегнат създаването на проблеми за служителите и клиентите там

Руският президент днес подписа и закон, който позволява на чуждестранни инвеститори от "неприятелски" страни да бъде забранено да държат дялове в големи руски компании и банки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според РИА правителството ще разработи списък на руските компании, обхванати от закона, включително банки и фирми със системично значение, с приходи, брой на служителите, активите или платените данъци над определен размер.