Raiffeisen Bank International отлага плановете си да напусне Русия, тъй като Австрия засилва защитата на дългогодишните си връзки с Москва.

Това съобщава агенция Reuters, като цитира трима запознати източници.

RBI, най-голямата от западните банки в Русия, възнамеряваше да запази руския си пазар, който осигурява разплащанията на стотици компании, до септември, след като беше подложена на натиск от европейските регулаторни органи.

Официални лица от Австрия обаче заявиха пред Reuters, че не са склонни да прекъснат напълно десетилетните връзки с Русия, тъй като смятат, че все още е възможно да отношенията да се възстановят.

RBI все още не е изложила плана си пред надзорните органи в Европейската централна банка (ЕЦБ), заявиха двама източници, което прави отделянето ѝ малко вероятно до септември. Според тях, банката ще изчака одобрението на ЕЦБ, преди да поиска зелена светлина от акционерите си, което може да отнеме месеци.

Raiffeisen проучва възможности за продажба на бизнеса си в Русия Руският пазар е много силен за австрийската банка, но натискът от много страни я поставя до стената

Освен това, преди RBI да предприеме действия, ще е необходимо одобрението на руската централна банка, министерството на финансите и, в случай на продажба, дори на руския президент Владимир Путин.

Руските власти са дали ясно да се разбере на RBI, която има около 2600 корпоративни клиенти, 4 млн. местни притежатели на сметки и 10 000 служители, че желаят тя да остане, тъй като дава възможност за международни плащания. Говорител на RBI заяви, че тя ще продължи да търси начин за продажба или отделяне, тъй като е решена да ограничи руския си бизнес.

Бавните темпове на RBI обаче подхраниха спора с ЕЦБ, която упражнява надзор над банката и настоява тя и други банки като UniCredit да напуснат Русия. Италианската банка отказа да коментира плановете си, допълва Reuters.

ЕЦБ призова RBI да не изплаща дивиденти тази година заради опасенията си относно Русия, твърди един от източниците. RBI също така проучва продажбата като алтернатива за освобождаване на до 4 млрд. евро капитал, свързан с печелившото руско подразделение.

ЕЦБ натиска Raiffeisen Bank да прекрати бизнеса си в Русия Американските власти могат да стигнат дотам, че да забранят на банката да обработва транзакции в долари

Въпреки това несигурността, предизвикана от марша на група "Вагнер" в Москва миналия месец, ще затрудни намирането на купувач, тъй като събитието разтърси руския бизнес елит, допълва източникът.

Ключови австрийски служители се борят за позицията на RBI и удвояват усилията си, за да отхвърлят натиска върху банката. Присъствието й подчертава дълбочината на отношенията между Австрия и Русия, които поддържат тесни връзки чрез руски газопроводи и финанси, като Виена е център за парични средства от Русия и нейните бивши съветски съседи, допълва Reuters.

Управителят на австрийската централна банка Роберт Холцман изрази загриженост относно натиска върху банката пред председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщи едно от лицата, запознати с тези разговори.

Австрийската централна банка и ЕЦБ отказаха коментар.

В търсене на печалби: Руските банки се насочват към вътрешния си пазар Според анализите може да се говори за почти пълна адаптация на банките в страната към предизвикателствата от 2022 г.

RBI е изправена и пред натиск от Вашингтон, и е предала данни за руски трансакции на органа по санкциите на САЩ - Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите, съобщиха за Reuters трима източници, запознати с разследването.

Един от тях заяви, че тази информация представлява заплаха, ако бъдат открити нарушения на санкциите. RBI заяви, че спазва санкциите и сътрудничи на OFAC.

В средата на юни австрийският министър на финансите Магнус Брунер е разговарял с висшия служител по санкциите на Министерството на финансите на САЩ Брайън Нелсън, като е подчертал сътрудничеството, заяви запознат с въпроса. Друг източник заяви, че той е призовал САЩ да не оказват натиск върху RBI.

Вашингтон разследва Raiffeisen Bank заради дейността на банката в Русия Банката играе основна роля за руската икономика в режим на санкции

Говорител на австрийското министерство на финансите заяви, че други европейски банки също са останали активни в Русия. "Една банка не може да напусне подобна страна за една нощ", каза говорителят.

Присъствието на RBI в Русия предизвика разногласия в нейното ръководство, както и сред регионалните Landesbank, които контролират групата, като някои от тях настояват за нейното напускане, отбелязва в заключение Reuters.