Финансовите лидери на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) предупредиха за нарастване на глобалната икономическа несигурност днес, в края на тридневната си среща, помрачена патовата ситуация с тавана на дълга на САЩ и последиците от руската инвазия в Украйна, съобщaва Reuters.

Срещата им в японския град Ниигата се състоя в момент, когато опасенията за обявяването на дефолт в САЩ засилват несигурността относно глобалните перспективи, вече помрачени от упорито високата инфлация и проблемите с американските регионални банки.

"Световната икономика показа устойчивост срещу множество сътресения, включително пандемията от Covid-19, агресивната война на Русия срещу Украйна и свързания с нея инфлационен натиск", заявиха лидерите в изявление след срещата. "Трябва да останем бдителни и да запазим гъвкавост и адаптивност в макроикономическата си политика в условията на повишена несигурност относно глобалните икономически перспективи."

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

В изявлението не се споменава патовата ситуация с тавана на дълга на САЩ, която засяга пазарите в момент, когато разходите по заемите нарастват поради агресивното затягане на паричната политика от страна на централните банки на САЩ и Европа, отбелязва Reuters.

„Ясно е, че бедствието в най-голямата икономика в света ще бъде отрицателно за всички“, каза обаче президентът в оставка на Световната банка Дейвид Малпас пред Reuters в кулоарите на срещата на Г-7 същия ден.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън от своя страна нарече спора за повишаване на тавана на дълга "по-труден" от преди, но изрази надежда, че ще бъде намерено решение, което да предотврати първия дефолт на страната, съобщи още Reuters, цитирайки интервю с Йелън, дадено в кулоарите на срещата.

Йелън заяви, че се надява през следващите няколко седмици да информира Конгреса на САЩ кога точно Министерството на финансите ще изчерпи средствата за плащане на задълженията на страната. Тя неведнъж е призовавала Конгреса да се съгласи да повиши лимита на федералните заеми, за да предотврати "икономическата и финансова катастрофа", която би настъпила, ако САЩ не изпълнят задълженията си.

Може ли дефолтът на САЩ да се отложи до юлиВсе още съществува риск от неизпълнение на задълженията

Йелън заяви, че първият голям сблъсък за тавана на дълга от 2011 г. насам отразява продължаващата поляризация в САЩ след президентството на Доналд Тръмп и поражда опасения за отношенията и положението на САЩ в света. "Може би този път е по-трудно, но се надявам, че този ще завърши по същия начин, по който са завършвали другите, а именно, че ще намерим решение. Това е, върху което сме фокусирани", добави финансовата министърка. Йелън определи като положителен знак, че "почти всички", които са присъствали на срещата, организирана от Байдън с лидерите на Конгреса във вторник, са се съгласили, че би било неприемливо САЩ да изпаднат в неплатежоспособност. Тя добави, че Байдън планира да присъства на започващата в петък среща на върха на Г-7 в Хирошима и я смята за приоритетна, но отбеляза, че той е заявил, че може да отмени пътуването, ако няма достатъчен напредък по ситуацията с тавана на дълга. Въпреки загрижеността във връзка с борбата за тавана на дълга, Йелън заяви, че остава убедена, че администрацията на Байдън е възстановила лидерството на САЩ в света и другите лидери на Г-7 са благодарни, че са обърнали "циферблата на 180 градуса спрямо администрацията на Тръмп". Британският министър на финансите Джереми Хънт заяви днес пред медиите, че евентуален дефолт на САЩ би имал "абсолютно съкрушително" въздействие. Той направи това изявление преди да се срещне с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в кулоарите на срещата на финансовите ръководители на страните от Г-7 в Япония.

Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за Преди това Г-7 потвърди отново, че осъжда на инвазията на Русия в Украйна и обеща да засили наблюдението върху спазването на наложените на Русия санкции. Китай също беше във фокуса на срещата, като тазгодишният председател, Япония, призова за усилия за диверсификация на веригите за доставки и намаляване на тяхната силна зависимост от втората по големина икономика в света.
Финансовите лидери на Г-7 си поставиха срок до края на годината за стартиране на нова схема за диверсификация на глобалните вериги за доставки.
Новата схема предвижда Г-7 да предлага помощ на страните с ниски и средни доходи, така че те да могат да играят по-голяма роля във веригите за доставки на продукти, свързани с енергетиката, като например рафиниране на минерали и обработка на производствени части.