Основните борсови индекси в САЩ се понижиха в петък на фона на опасенията за регионалните банки и данните от проучване на Университета на Мичиган за потребителските нагласи, които показват упорито високи очаквания относно инфлацията.

S&P 500 падна с 0,2%, а Dow Jones Industrial Average беше почти стабилен, понижавайки се с около 9 пункта. И двата индекса отчитат втора поредна седмична загуба. Технологичният Nasdaq Composite спадна с 0,4%.

Загубите се ускориха след публикуването на данните за потребителското настроение на Университета на Мичиган, което пада до шестмесечно дъно, а очакванията относно инфлацията се повишават до 3,2% - най-високото им ниво от 2011 г.

Икономистите обръщат голямо внимание на това проучване, вярвайки, че повишените очаквания относно инфлацията могат да се сбъднат, карайки хората да плащат повече и да изискват по-високи заплати, отбелязва The Wall Street Journal. Това от своя страна е аргумент за Федералния резерв да продължи със строгата си парична политика.

Инфлацията в САЩ спада до 4,9%, но продължава да е далеч над целта на ФедПазарите към момента реагират положително на новината, въпреки че картината не е еднозначна

Доходността на облигациите се повиши след проучването, като тази на 10-годишните държавни книжа се покачи до 3,461% от 3,396% в четвъртък.

Притесненията, че сътресенията в банковия сектор могат да предизвикат рецесия, също влошават настроението на много инвеститори.

Регионалните банки продължиха лошото си представяне, след като в четвъртък акциите на PacWest се сринаха с 23% заради съобщенията за изтичане на депозити и загубиха още 3% в петък.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Противопоставянето в Конгреса относно вдигането на тавана на дълга на САЩ също хвърля мрак върху пазарите, след като дългоочакваната среща, планирана за петък между президента Байдън и лидерите на Конгреса, беше отложена за следващата седмица. Правителството на САЩ е изправено пред значителен риск да не може да плати всичките си задължения през първите две седмици на юни, освен ако таванът на дълга не бъде увеличен, според Бюджетната служба на Конгреса.

Инвеститорите ще получат нов поглед към здравето на икономиката следващата седмица, с публикуването на данните за продажбите на дребно през април и корпоративните отчети на Walmart, Home Depot и Target.

Борсовите индекси са в застой напоследък, отбелязвайки малък напредък от края на март след силното начало на годината, водено от големите технологични компании, сред които Apple и Microsoft.

Няма червени флагове в корпоративните отчети според стратези на УолстрийтТърсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции, смятат от Fundstrat

Компаниите, представляващи повече от 90% от пазарната стойност на S&P 500, вече са отчели печалби, като резултатите са до голяма степен по-добри от очакванията, подкрепяйки индекса в среда на опасения за икономиката.

Повече от три четвърти от компаниите от S&P 500, които са докладвали резултатите си досега, надминават очакванията на анализаторите за печалбите им, в сравнение с 66% за типично тримесечие, според Refinitiv.

На енергийните пазари петролът Brent, международният еталон, спадна с 1,1% до 74,17 долара за барел.

В Европа Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4%.

Индексът Hang Seng в Хонконг падна с 0,6%, докато японският Nikkei 225 добави 0,9%.