Основните борсови индекси в САЩ се представиха колебливо в четвъртък и завършиха разнопосочно на фона на нови икономически данни, които показаха, че седмичните молби за обезщетение при безработица са се повишили, а индексът на производствените цени отбелязва най-бавния си темп на растеж от януари 2021 г. Това дава пореден знак, че инфлационният натиск в страната отслабва на фона на агресивното покачване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и че централната банка може да направи пауза в повишаването им следващия месец.

Инвеститорите обаче като цяло остават предпазливи заради разговорите във Вашингтон относно тавана на дълга на САЩ.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Загубите на Walt Disney, Peloton Interactive и няколко регионални банки натежаха върху индексите въпреки печалбите сред повечето големи технологични компании, обобщава The Wall Street Journal.

Dow Jones Industrial падна с 0,7%, или 221,82 пункта.

S&P 500 се понижи с 0,2%.

Технологичният Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,2%.

Акциите на PacWest Bancorp се сринаха с 23%, повличайки надолу и други регионални банки, след като базираният в Лос Анджелис кредитор разкри нови данни за изтичане на депозити.

Регионалният банков индекс KBW Nasdaq падна с около 2,4%, а акциите на други кредитори, сред които Zions, Comerica и Bank of Hawaii, загубиха между 4,5% и 10%. Акциите на JPMorgan Chase се понижиха с 0,3%. Bank of America се повиши с 0,3%.

Disney се представи най-зле в Dow Jones Industrial, според FactSet, търгувайки се с 8,7% по-ниско, след като компанията съобщи, че стрийминг услугата Disney+ е загубила абонати в САЩ за първи път.

Любимият от ерата на Covid Peloton падна с 8,9%, достигайки рекордно ниско ниво, след като компанията обяви изтегляне на близо 2,2 милиона велосипеда от пазара.

Възход, падение и ново начало: Как Peloton поправя грешки за милиардиНовият изпълнителен директор Бари Маккарти постави началото на агресивен план за обрат и нова ера на фискална строгост

По отношение на корпоративните отчети, акциите на Tapestry, която включва марки като Coach и Kate Spade, поскъпнаха с 8,3%, след като компанията повишиха прогнозата си за печалбите и съобщи, че купувачите на луксозни стоки в Азия харчат повече заради повторното отваряне на региона след пандемията. Акциите на Robinhood Markets поскъпнаха с около 6,4%, след като онлайн брокерът отчете по-добри от очакваните приходи и заяви, че ще стартира 24-часова търговия за избрани акции и ETF.

Голяма част от големите технологични компании също продължиха тазгодишното изкачване нагоре след тежката 2022 г. Netflix се повиши с 2,8%, Meta Platforms добави 1,2%, акциите на Amazon се търгуваха с 1,8% по-високо, а компанията майка на Google Alphabet се повиши с 4,3%, завършвайки най-добрия си двудневен период от ноември, според пазарните данни на Dow Jones.

Google представи продукти със специален акцент върху AI и нови устройстваОт този месец потребителите в САЩ ще могат да тестват нов начин на търсене, базиран на AI

В Европа борсите закриха търговската сесия предимно с леки понижения, като инвеститорите продължават да осмислят последните макроданни от САЩ и да прогнозират икономическия ефект от поредното повишаване на лихвите от страна на Bank of England, посочва CNBC.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса загуби 10,75 пункта или 0,14% до 7730,58 пункта.

Във Франкфурт DAX намаля с 61,332 пункта или 0,39% до 15 834,91 пункта.

На борсата в Париж САС 40 се покачи с 20,58 пункта или 0,28% до 7381,78 пункта.

Повечето сектори в общоевропейския индекс Stoxx 600 бяха равномерно разпределени в зелено и червено. Най-губещи бяха акциите на минните дружества, спаднали си 2,9%, докато акциите на компаниите, произвеждащи стоки за дома, се покачиха с 1%.