Bank of England повиши основния си лихвен процент с четвърт процентен пункт до 4,5%.

Управителят Андрю Бейли заяви, че британската централна банка ще "запази курса", тъй като се стреми да ограничи най-бързата инфлация сред големите икономики, съобщи Reuters.

"Трябва да запазим курса, за да сме сигурни, че инфлацията ще спадне до целевото равнище от 2%", обясни Бейли.

Очаква се инфлацията, която през март остана над 10%, да спадне по-бавно от прогнозирания темп, най-вече поради неочаквано тайно повишаване на цените на храните.

Проучване на Reuters от миналата седмица показа, че повечето икономисти очакват повишение с четвърт пункт през май - с което разходите по заемите ще достигнат най-високата си стойност от 2008 г. насам.

"Ако се появят доказателства за по-устойчив натиск, ще се наложи допълнително затягане на паричната политика", заяви Bank of England, запазвайки същите насоки за действия, каквито имаше през февруари и март.

Паундът поскъпна с почти половин цент спрямо щатския долар, достигайки 1,26 щатски долара, а доходността на британските държавни облигации скочи в отговор на действията на банката.

"Данните за инфлацията ще бъдат наблюдавани изключително внимателно през следващите няколко месеца и могат да бъдат източник на пазарна волатилност, особено по отношение на валутата, като сега стерлингът оценява по-агресивните действия на Bank of England оттук нататък в сравнение с другите централни банки", заяви старши икономистът на инвестиционната компания Abrdn Люк Бартоломю.

„Високомерие, каквото не сме виждали“: Защо централните банки губят довериеНараства безпокойството относно начина, по който централните банки по света се борят с инфлациятаонна криза

Bank of England беше първата голяма централна банка, която започна да повишава разходите по заемите през декември 2021 г., припомня Reuters. Тя беше обвинена от критиците, че не действа достатъчно агресивно, тъй като инфлацията се насочи към четиригодишния връх от 11,1%, достигнат през октомври.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка повишиха основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Докато председателят на Фед Джером Пауъл намекна за пауза, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че е твърде рано да се спира.

Проблемът с високата инфлация във Великобритания се дължи до голяма степен на силната зависимост на страната от вноса на природен газ за производство на електроенергия, поради което тя е особено уязвима от рязкото покачване на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

По-високите прогнози за цените на храните добавят около 1 процентен пункт към бъдещата инфлация в сравнение с февруари.

Bank of England обаче се опасява, че неотдавнашният силен растеж на основните заплати може да се превърне в дълготраен проблем за икономиката.

"Равнището на заплатите би могло да достигне нива над тези, съответстващи на целта за 2% инфлация, устойчиво в средносрочен план", заяви централната банка.

Икономист на Bank of England: Британците трябва да приемат, че са по-бедниГлавният икономист Хю Пил казва, че работниците и фирмите трябва да спрат да се опитват да прехвърлят растящите разходи чрез повишаване на цените или искане на по-високи заплати

Миналия месец главният икономист на Bank of England Хю Пил заяви, че британските предприятия и физически лица трябва да приемат, че доходите им са намалели в коригирано спрямо инфлацията изражение, което предизвика критики от страна на профсъюзите и някои бивши служители на банката, определящи лихвените проценти.

По-евтината енергия, фискалните стимули и подобреното бизнес и потребителско доверие означават, че Bank of England вече не предвижда рецесия през тази година и очаква след три години икономиката да бъде с 2,25% по-голяма, отколкото преди, допълва Reuters.

И Bank of England повиши лихвените проценти с 25 базисни пунктаЦентралните банки по света са решени да се справят с инфлацията въпреки напрежението в банковата система

Обявеният през март бюджет се очаква да увеличи икономическото производство с около 0,5% през следващите години.

По оценки на Bank of England около една трета от предишните повишения на лихвените проценти са се отразили на домакинствата и предприятията, което е по-бавно отражение в сравнение с предишните цикли на затягане на лихвените проценти поради по-големия дял на собствениците на жилища с ипотеки с фиксиран лихвен процент, допълва още Reuters.