Винаги когато управителят на Bank of England Андрю Бейли говори за икономиката, той е принуден да спомене жертвите на Brexit .

Бизнес лидери, които първоначално не бяха склонни да критикуват решението на торите за напускането на ЕС, започнаха да надигат глас. Съвсем наскоро водещата фигура в Сити Гай Хандс нарече Brexit „пълна катастрофа“ и „куп тотални лъжи“, които навредиха на икономиката, пише The Guardian.

Предвид растящите доказателства, може би не е изненадващо, че бизнес лидери, министри и лейбъристкият екип в сянка се срещат тайно, за да обсъдят как могат да обърнат ситуацията.

В края на миналата седмица правителството получи поредния удар. Фармацевтичната компания AstraZeneca, възхвалявана за ваксината срещу Covid-19, заяви, че избира Ирландия за новата си фабрика, която ще бъде разположена близо до съществуващите ѝ производствени бази в северозападна Англия . Преди Brexit британската фармацевтична индустрия ползваше 2 млрд. паунда финансиране от ЕС за научни изследвания. Вече не.

Драстично падат земеделските субсидии за британските ферми след Брекзит Кабинетът на Риши Сунак замени Общата селскостопанска политика на ЕС с т.нар. плащания за обществени блага, които са средно с 22% по-ниски

По-рано този месец Бейли посочи, че въздействието от напускането на единния пазар на ЕС и Митническия съюз се усеща по-остро върху търговията на Обединеното кралство, отколкото се очакваше първоначално. Още през ноември Централната банка вярваше, че някои от административните задръствания на границата и нежеланието на износителите да преодолеят планината от документи и допълнителните разходи, пред които са изправени, за да изпращат стоки до ЕС, ще са изчезнали. Но не е така.

Националната статистическа служба заяви, че търговският дефицит на Обединеното кралство е нараснал с 2,4 милиарда до 26,8 млрд. паунда, но не в полза на Острова. Той е "обусловен от по-нисък износ както на стоки, така и на услуги".

Друг важен показател за здравето на икономиката – бизнес инвестициите – също пострада. Притокът им спря след референдума през 2016 г. и остана равен до края на 2019 г., когато падна в бездната. Официалните данни за 2022 г. показаха, че нивото на финансиране за ново оборудване, машини и ИТ системи почти, но не съвсем, е възстановило загубените позиции.

Службата за бюджетна отговорност, която ще предостави през март прогнози, които са в основата на бюджета на канцлера на хазната Джереми Хънт, вероятно ще признае, че тази борба за насърчаване на инвестициите е един от най-големите проблеми на правителството, когато изчислява колко пари може да генерира частният сектор.

Британският милиардер Гай Хендс обяви Брекзит за „пълна катастрофа“ Милиардерът заяви, че е Борис Джонсън е „хвърлил страната под автобуса“

Без инвестиции фирмите разчитат на легиони работници, а не на нови технологии и то точно сега, когато много квалифицирани служители се пенсионираха преждевременно или се върнаха в родината си след Brexit. Недостигът на работници в Обединеното кралство се посочва от Централната банка като основна причина за нарастващите заплати и нестихващата инфлация. А това е аргумент лихвените проценти да се вдигат, което пък ще доведе Обединеното кралство до рецесия.

Инвестициите трябва да даде продуктивност на работното място, което прави фирмите по-печеливши и по-големи, по-добри данъкоплатци. Brexit прогони много от големите чуждестранни компании, които някога използваха Острова като база в рамките на единния пазар, и обезсърчи местния бизнес да разширяват търговията с ЕС. Като говорим за бедствията, които сами си причинихме, това е едно от най-лошите в съвременната икономическа история.