Цените на храните в Обединеното кралство скочиха до рекордни нива през декември, докато мениджъри в индустрията за търговия на дребно предупреждават, че високата инфлация ще продължи през 2023 г. на фона на последиците от растящите сметки за енергия, пише The Guardian.

Инфлацията, която отразява цените на храните, скочи до 13,3% през декември спрямо 12,4% през ноември, според последния доклад на търговската организация British Retail Consortium (BRC) и данни на Nielsen. BRC съобщава, че това е най-високият процент на месечна база, откакто събира данни през 2005 г. Организацията предупреждава, че потребителите вероятно ще се сблъскат с допълнителни увеличения през 2023 г.

„Тази Коледа беше предизвикателство за много домакинства в Обединеното кралство“, коментира главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън по повод ценовия натиск по време на празничното пазаруване. „2023 г. ще бъде още една трудна година за потребителите и бизнеса, тъй като няма признаци за отслабване на инфлацията.“

Данните идват на фона на нарастващите опасения относно силата на британската икономика, като общата инфлация достигна най-високото си ниво от началото на 80-те години на миналия век, водена от рязко нарастващите сметки за газ и електричество. Производителите претърпяха допълнителен спад в дейността през декември, като производството, новите поръчки и заетостта отбелязаха спад, пише The Guardian.

Инфлацията в Германия спада до 8,6% през декември Очакваното ниво е значително по-ниско в сравнение с ноември и октомври, когато беше съответно 10% и 10,4%

Индексът на мениджърите по доставките PMI, публикуван от S&P Global и Института за покупки и снабдяване CIPS падна до 31-месечен минимум от 45,3 пункта през декември спрямо 46,5 през ноември, което показва пети пореден месец на свиване на промишленото производство в Обединеното кралство, допълва изданието.

Джон Глен, главен икономист в CIPS, казва, че новите поръчки са намалели с едни от най-бързите темпове от повече от десетилетие, тъй като чуждестранните клиенти са отблъснати от митническите изисквания на Брекзит, които повишават разходите и забавянията, а вътрешните поръчки са засегнати от общия натиск на растящите цени.

Данни на Barclaycard показват, че продажбите на дребно също са намалели през 2022 г.

Според изпълнителния директор на BRC Хелън Дикинсън, предприятията, които се борят с нарастващите разходи за енергия, спешно се нуждаят от правителствена подкрепа, допълва The Guardian и припомня думите на Джеръми Хънт от навечерието на Коледа, че се подготвя удължаване на финансовата подкрепа за предприятия с високи сметки за енергия, което ще бъде обявено в началото на новата година.

„Правителството трябва спешно да даде яснота как ще изглежда бъдещата подкрепа”, казва Дикинсън. “В противен случай цената ще платят потребителите.”