Международният валутен фонд предупреди, че Великобритания може да се окаже единствената голяма индустриализирана страна със свиваща се икономика тази година.

Базираният във Вашингтон фонд подобри прогнозата си за повечето водещи икономики, но очаква икономиката на Обединеното кралство да се свие с 0,6% тази година – с 0,9 пр.п. по-надолу от очакванията отпреди три месеца, и дори по-бавно от това за ударената от санкции Русия.

The Guardian разкрива петте причини за това.

Разходи за живот

При инфлация над 10% бюджетите на домакинствата могат да бъдат затруднени. Въпреки че се очаква годишният ръст на потребителските цени да се забави тази година – Риши Сунак си постави за цел да намали наполовина процента на инфлация – разходите за живот все още се покачват, макар и с малко по-бавни темпове, отколкото в края на 2022 г.

МВФ предупреди, че „все още високите цени на дребно на енергията“ ще продължат да тежат на домакинствата. Правителството е ограничило сметките за енергия за обичайното потребление на средно 2500 паунда годишно, което ще се повиши до 3000 паунда годишно от април и ще продължи до 31 март 2024 г.

Глобалният растеж ще се забави по-малко от очакваното, според МВФГлобалният растеж ще се забави до 2,9% през 2023 г. спрямо 3,4% през 2022 г. През следващата година икономическата активност ще се повиши до 3,1 на сто

След спада на цените на едро на газа в началото на тази година, някои анализатори очакват сметките да паднат под горната граница до около 2200 паунда от юли. Това обаче все още е около два пъти по-високо от нивото в края на 2021 г.

Увеличени данъци

МВФ счита, че „по-строгата фискална и парична политика“ също ще засегнат хората тази година , предвид мерките за данъци и разходи, определени от хазната и лихвените проценти от Bank of England.

След финансовия срив, предизвикан от „мини бюджета“ на Лиз Тръс, Джеръми Хънт отмени по-голяма част от тези нефинансирани данъчни облекчения. По-високите данъци биха могли да намалят покупателната способност на потребителите и да натежат върху инвестициите на бизнеса. До 2027-2028 г. данъкът като дял от БВП се очаква да достигне най-високото ниво от Втората световна война досега.

Миналия септември МВФ разкритикува плановете на бившия премиер Лиз Тръс, призовавайки я да преразгледа плановете си, за да предотврати засилването на неравенството. Риши Сунак е подложен на натиск от консервативната десница за намаляване на данъците. Други предполагат, че по-високите данъци върху богатството могат да помогнат за балансиране на счетоводния баланс.

По-високи лихви

Bank of England е готова да повиши лихвените проценти в четвъртък за десети пореден път от края на 2021 г., с увеличение на основния лихвен процент до 4%. Икономистите очакват тази по-висока цена на кредитите да увеличи натиска върху домакинствата и бизнеса.

Около 2,7 милиона собственици на жилища с краткосрочни ипотеки с фиксиран лихвен процент се очаква да плащат поне 100 повече всеки месец, за да рефинансират своите заеми при по-високи лихви. Тъй като има вероятност потребителите и фирмите да ограничат разходите си, за да могат да обслужват по-високите разходи по кредитите, това вероятно ще натежи върху икономическата активност.

Кристалина Георгиева: Глобалният растеж ще достигне дъното си през 2023 г.Кристалина Георгиева потвърди прогнозата на МВФ за забавяне на глобалния икономически растеж до 2,7% през 2023 г.

Недостиг на работна ръка

Великобритания претърпя спад в заетостта след пандемията Covid-19, подхранван от бързия растеж на икономическата неактивност – термин, използван от статистиците, за да дефинират кога възрастните в трудоспособна възраст не работят и не търсят работа. По-възрастните работници се пенсионират рано и има рекордни нива на дългосрочна заболеваемост.

Безработицата в Обединеното кралство може да бъде три пъти по-висока от официалната правителствена статистика, според мозъчния тръст Center for Cities. Негови анализатори предупредиха, че повече от три милиона британци в трудоспособна възраст, които се обявяват за икономически неактивни , могат да бъдат добавени към официалните данни за безработицата.

По-строгите миграционни правила след Брекзит също допринасят за недостига. Мозъчните тръстове „Обединеното кралство в променящата се Европа” (UKICE) и Центърът за европейска реформа изчисляват, че има недостиг на повече от 300 000 работници, поради края на „свободното движение“.

Британският милиардер Гай Хендс обяви Брекзит за „пълна катастрофа“ Милиардерът заяви, че е Борис Джонсън е „хвърлил страната под автобуса“

Брекзит

Бизнес лидери предупреждават, че бюрокрацията и разходите за Brexit вредят на търговията в Обединеното кралство. След първоначален спад от 40% на износа от Острова към ЕС през първия месец след края на преходния период за Брекзит, общият търговски обем се възстанови. Великобритания обаче изостава спрямо други големи икономики.

Според данни на Холандското бюро за анализ на икономическата политика, което проследява тенденциите в световната търговия, обемите на износа на стоки от Обединеното кралство остават с 3,3% под средното за 2018 г. през октомври, за разлика от средното увеличение от 4,4%, наблюдавано във всички развити икономики.