Британският крал Чарлз Трети информира правителството на Великобритания, че би желал приходите от очакваното повишение на печалбите, които дружеството Crown Estate ще получи от сделки с офшорни вятърни централи, да бъдат употребени в интерес на "по-широкото обществено благо", отколкото да бъдат вложени във фондовете на кралското семейство, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.

Дружеството Crown Estate, което управлява имотите на британската корона, притежава почти целия британски континентален шелф, информира онлайн портала на правителството на Великобритания.

Поради това собствениците на офшорни вятърни паркове, които издигат вятърни турбини в рамките на 12-милната изключителна икономическа морска зона, трябва да плащат наем на Crown Estate.

Съгласно споразумение, оповестено днес, кралското дружество ще отдаде под наем правото за изграждане на 6 нови офшорни централи, които до 2030 г. ще започнат да генерират електрическа енергия, която ще бъде достатъчна за посрещане на нуждите на над 7 милиона домакинства.

По силата на споразумение с правителството в Лондон, британското кралско семейство получава "суверенна субсидия", която покрива текущите разходи на неговите домакинства, както и пътни разноски.

Тя се равнява на 15% от "излишъка от приходи" на Crown Estate. За миналата година тази сума възлиза не 86,3 милиона британски лири (около 106,49 милиона долара). Очаква се тя да се увеличи поради приходите от наеми върху правото на изграждане и експлоатиране на новите офшорни вятърни централи.

Кралското семейство ще се откаже от част от свръхпечалбите в интерес на обществото чрез "подходящо намаляване" на процента върху парите, от които се формира сумата, която получава от Crown Estate. Освен правата върху почти целия британски континентален шелф, това дружество притежава част от най-скъпите парцели и търговски центрове в Лондон, отбелязва Reuters.