Компаниите за хранителни продукти, които реализират големи печалби в условията на рязко покачване на инфлацията, трябва да бъдат облагани с данъци, за да се намали неравенството в световен мащаб, заяви групата за борба с бедността Oxfam преди началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, предаде AP, цитирана от БТА.

Това е една от идеите в доклада на конфедерацията на хуманитарни организации Oxfam, която от десетилетие се опитва да привлече вниманието към неравенството по време на срещите на политическия и бизнес елит в швейцарския ски курорт Давос.


В доклада, който има за цел да провокира дискусии на панелите с участието на корпоративни и правителствени лидери тази седмица, се казва, че светът е обхванат от едновременни кризи, включително изменението на климата, нарастващите разходи за живот, войната на Русия в Украйна и пандемията от Covid-19, но най-богатите хора в света стават все по-богати, а корпоративните печалби растат.

През последните две години свръхбогатите в света са натрупали почти два пъти повече богатство от останалите 99% от населението взети заедно, посочва Oxfam. В същото време най-малко 1,7 милиарда работници живеят в страни, където инфлацията изпреварва ръста на заплатите им, въпреки че състоянието на милиардерите се увеличава с 2,7 милиарда долара на ден.

За да бъдат решени тези проблеми, Oxfam настоява за по-високи данъци за богатите чрез комбинация от мерки, включващи еднократни "данъци солидарност" и повишаване на минималните ставки за най-богатите.

Организацията заявява също така, че екстремните концентрации на богатство са довели до по-слаб растеж, до корупция в политиката и медиите и разяждат демокрацията. Свръхбогатите са допринесли за климатичната криза, добавя благотворителната организация, като един милиардер отделя милион пъти повече въглерод от обикновения човек. Милиардерите също така са два пъти по-склонни да инвестират в замърсяващи индустрии в сравнение със средния инвеститор, допълват от Oxfam, цитирани от The Guardian.


Данък до 5% върху мултимилионерите и милиардерите може да събере 1,7 трилиона долара годишно, достатъчно, за да измъкне 2 милиарда души от бедността и да финансира глобален план за премахване на глада, допълват от организацията.
В предговор към доклада министърът на финансите на Колумбия Хосе Антонио Окампо казва: „Облагането на най-богатите вече не е опция – то е задължително."