Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в четвъртък, че има все повече доказателства, че САЩ могат да избегнат рецесия тази година и да постигнат „меко приземяване“ за икономиката си, предаде Reuters.

Георгиева каза пред репортери, че пазарите на труда в САЩ остават устойчиви, а потребителското търсене – силно – въпреки увеличенията на лихвените проценти в опит за битка с инфлацията. Тя каза, че има здравословно преминаване от излишните покупки на стоки, оказали натиск върху цените, обратно към търсенето на услуги, както и по-разнообразни източници на растеж в икономиката.

„Това дава известна аргументация за очакване, че САЩ ще избегнат изпадане в рецесия през 2023 г.“, каза Георгиева на първия си брифинг за 2023 г. „Всъщност, бих казала, че дори и технически САЩ да са в рецесия, тя ще е много лека“, допълни тя.

През октомври МВФ прогнозира растеж на БВП на САЩ за 2023 г. от 1,0% - прогноза, която ще актуализира този месец. Във вторник Световната банка прогнозира растеж на САЩ от 0,5% за 2023 г.