Великобритания има най-високата инфлация в Г-7 и е единствената държава в групата на развитите икономики с двуцифрен ръст след шоковото увеличение от миналия месец.

Най-новите официални данни на Националната статистическа служба показаха, че годишната инфлация във Великобритания се е увеличила до 10,4% през февруари, спрямо 10,1% през януари, докато анкетирани от Refinitiv икономисти очакваха британските потребителски цени да нараснат с 9,9% на сто през втория месец на годината.

За сравнение в еврозоната годишната инфлация се забави до 8,5% през февруари, което е спад от пика от 10,6% през октомври, а инфлацията в САЩ се понижи до 6% миналия месец, което е спад от 9,1% миналото лято.

Във Франция и Германия инфлацията също се повиши миналия месец, докато процентът за ЕС се понижи леко от 10% до 9,9%.

В еврозоната анализаторите прогнозираха по-голям спад от 8,6% през януари до 8,2%. Въпреки това натискът от нарастващите цени на храните – същият виновник за шоковото покачване в Обединеното кралство – доведе до неочаквано малък спад.

Както в Обединеното кралство, така и в еврозоната, основната инфлация – използвана от централните банкери, защото не взема предвид енергията и храните, предоставяйки по-ясна картина на основния натиск – се повиши с повече от очакваното: от 5,8% през януари до 6,2% през февруари за Обединеното кралство, и от 5,3% на 5,6% за еврозоната.

Всяка икономика обаче има своите характеристики, които могат да доведат до повишаване или спад на инфлацията без това да се случи в други държави, отбелязва Ричард Партингтън за The Guardian и посочва някои от основните причини, поради които ситуацията в Обединеното кралство може да е по-зле.

Обединеното кралство – слабото звено в Г-7. Защо икономиката буксува?МВФ подобри прогнозата си за повечето водещи икономики, но очаква в Обединеното кралство тя да се свие с 0,6%

Веригите на доставки

Брекзит увеличи времето за доставка и разходите за вноса от Обединеното кралство, като тежестта на този фактор вероятно ще бъде прехвърлена на потребителите в магазините, казва Партингтън.

Част от инфлационния шок през февруари се дължи на нарастващите цени на краставиците, доматите и други зеленчуци, тъй като цените се повишиха на фона на сериозен недостиг и заради лимита на покупките, наложен от веригите в Обединеното кралство миналия месец.

Експерти заявиха, че недостигът се дължи на необичайно студеното време в Южна Испания и Мароко, което се отразява на реколтата, но други посочиха Брекзит като причина, предвид липсата на празни рафтове в страните от ЕС.

Трета седмица недостиг на домати и краставици във ВеликобританияГолемите британски групи супермаркети са извикани на среща с представители на правителството

Джъстин Кинг, бивш главен изпълнителен директор на Sainsbury, казва, че хранителният сектор на Обединеното кралство е бил значително разтърсен след напускането на ЕС, докато производителите в блока предупреждаваха, че Великобритания ще бъде „последна на опашката“ в случай на оскъдни доставки.

Изследване на Лондонското училище по икономика показва, че Брекзит е добавил почти £6 милиарда към сметките за храна на Обединеното кралство през двете години до края на 2021 г.

Има обаче и локални причини. Производителите обвиняват големите британски супермаркети за намаляването на цените, които им се плащат, ограничаването на предлагането, както и подхода на правителството за субсидиране на производството на храни. Икономистите също така казват, че растящите сметки за енергия са най-големият двигател на разходите за храна, като се има предвид въздействието им върху всичко - от торове, дизелово гориво за трактори и камиони за доставки до поддържане на пещи в пекарни и производствени линии във фабриките.


Великобритания пред национален нервен срив заради липсата на работна ръкаЕдин от най-умните хора в страната даде своето предложение за изход от кризата

Недостиг на работници

В допълнение към проблемите с веригите за доставки и разходите за енергия, заплатите също оказват влияние. В отговор на инфлационния шок работниците изискват по-високи възнаграждения от работодателите, като липсата на персонал в много сектори на икономиката принуждава компаниите да увеличават заплатите, за да наемат или задържат служители.

По-строгите миграционни правила след Брекзит може да допринесат за проблема, особено при по-нископлатени и нискоквалифицирани позиции в сектори като хотелиерството, където работодателите можеха да разчитат повече на работници от ЕС, идващи във Великобритания.

Миграцията към Обединеното кралство продължава да нараства, движена от пристигащите от страни извън ЕС, но изследване на Центъра за европейска реформа и Обединеното кралство предполага, че Брекзит все още може да доведе до недостиг на 330 000 души работна сила, вземайки предвид как би изглеждала работната сила, ако Великобритания беше останала в ЕС .


Заплатите във Великобритания растат с рекордни темповеСкокът отразява както огромното търсене от страна на работодателите, така и въздействието на растящите цени

Наред с по-възрастните работници, които напускат пазара на труда, и рекордните нива на заболявания сред населението в трудоспособна възраст, липсата на наличен персонал за запълване на почти рекордните свободни работни места в Обединеното кралство може да принуди работодателите да продължат да увеличават заплатите – с потенциал това да подхранва още повече инфлацията.

На този фон и заради вчерашните данни за шоковото покачване на инфлацията в Обединеното кралство до 10,4% много инвеститори очакват Комитетът по паричната политика на Bank of England да повиши лихвените проценти с четвърт процент днес до 4,25%.